INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Üzletet kötött Kijev Moszkvával

Infostart / InfoRádió
Ukrajna diszkontáron kap földgázt Oroszországtól, cserébe azért, hogy meghosszabbítja a szevasztopoli haditengerészeti bázis bérletét. Erről állapodott meg a két ország elnöke egy mérföldkőnek nevezett egyezményben. A megállapodást a nyugatbarát ukrán politikusok máris élesen bírálták.

Viktor Janukovics ukrán elnök már korábban világossá tette, hogy szemben vetélytársaival, szoros viszonyra törekszik Moszkvával, és most ennek bizonyságát is adta: Harkivban Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel aláírta azt a szerződést, amelynek értelmében az orosz haditengerészet 2017 után még további 25 évig bérli majd Ukrajnától a szevasztopoli támaszpontot.

Janukovics ezzel komoly akadályt gördített országa esetleges NATO-csatlakozása elé, s ezt a lépést a nyugatbarát politikusok - köztük Viktor Juscsenko volt elnök - máris élesen bíráltak.

Cserébe viszont elérte, hogy Oroszország 30 százalékos kedvezménnyel szállítsa a földgázt Ukrajnának, s ez azzal járhat, hogy egy ideig nem lesznek az európai fogyasztókat is sújtó gázviták a két ország között. Az egyezményt a tervek szerint az orosz és az ukrán parlament ugyanazon a napon, jövő kedden ratifikálja.

Annak ellenére, hogy politológusok és ellenzéki vezetők bírálták az alkut, a tönk szélére került, és az IMF által kimentett ukrán gazdaságnak jól jön az olcsó földgáz. Ukrajna csak akkor kapja meg a következő hitel-részletet, ha lépéseket tesz költségvetési hiánya csökkentésére. Janukovics azt állította, hogy a megállapodással 10 év alatt 40 milliárd dollárt takarít meg az államkassza.

Bár az ukrán nyugdíjasok, és az energiaéhes iparágak örülnek majd, a narancsos forradalom volt vezetői azzal fenyegetnek, hogy megtorpedózzák az alkut, mert az hosszú időre az orosz érdekszférához köti Ukrajnát.

Viktor Juscsenko, aki nemrég vesztette el az elnökválasztást Janukoviccsal szemben, azt mondta: utódját vádeljárás alá kell helyezni, mert megsértette az alkotmányt, szembement az ország érdekeivel, és lehetővé teszi, hogy idegen állam tartson fenn katonai támaszpontot ukrán területen. Az elnök elmozdításához kétharmados többség kell a parlamentben, Juscsenko pártja a mandátumok körülbelül 1/6-át birtokolja. A nyugatbarát Julija Timosenko volt miniszterelnök szintén úgy érzi, hogy kiárusították az országot és azt ígérte, hogy megtorpedózza az alkut a parlamentben.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk