eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed

Üzletet kötött Kijev Moszkvával

Ukrajna diszkontáron kap földgázt Oroszországtól, cserébe azért, hogy meghosszabbítja a szevasztopoli haditengerészeti bázis bérletét. Erről állapodott meg a két ország elnöke egy mérföldkőnek nevezett egyezményben. A megállapodást a nyugatbarát ukrán politikusok máris élesen bírálták.

Viktor Janukovics ukrán elnök már korábban világossá tette, hogy szemben vetélytársaival, szoros viszonyra törekszik Moszkvával, és most ennek bizonyságát is adta: Harkivban Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel aláírta azt a szerződést, amelynek értelmében az orosz haditengerészet 2017 után még további 25 évig bérli majd Ukrajnától a szevasztopoli támaszpontot.

Janukovics ezzel komoly akadályt gördített országa esetleges NATO-csatlakozása elé, s ezt a lépést a nyugatbarát politikusok - köztük Viktor Juscsenko volt elnök - máris élesen bíráltak.

Cserébe viszont elérte, hogy Oroszország 30 százalékos kedvezménnyel szállítsa a földgázt Ukrajnának, s ez azzal járhat, hogy egy ideig nem lesznek az európai fogyasztókat is sújtó gázviták a két ország között. Az egyezményt a tervek szerint az orosz és az ukrán parlament ugyanazon a napon, jövő kedden ratifikálja.

Annak ellenére, hogy politológusok és ellenzéki vezetők bírálták az alkut, a tönk szélére került, és az IMF által kimentett ukrán gazdaságnak jól jön az olcsó földgáz. Ukrajna csak akkor kapja meg a következő hitel-részletet, ha lépéseket tesz költségvetési hiánya csökkentésére. Janukovics azt állította, hogy a megállapodással 10 év alatt 40 milliárd dollárt takarít meg az államkassza.

Bár az ukrán nyugdíjasok, és az energiaéhes iparágak örülnek majd, a narancsos forradalom volt vezetői azzal fenyegetnek, hogy megtorpedózzák az alkut, mert az hosszú időre az orosz érdekszférához köti Ukrajnát.

Viktor Juscsenko, aki nemrég vesztette el az elnökválasztást Janukoviccsal szemben, azt mondta: utódját vádeljárás alá kell helyezni, mert megsértette az alkotmányt, szembement az ország érdekeivel, és lehetővé teszi, hogy idegen állam tartson fenn katonai támaszpontot ukrán területen. Az elnök elmozdításához kétharmados többség kell a parlamentben, Juscsenko pártja a mandátumok körülbelül 1/6-át birtokolja. A nyugatbarát Julija Timosenko volt miniszterelnök szintén úgy érzi, hogy kiárusították az országot és azt ígérte, hogy megtorpedózza az alkut a parlamentben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Az EU jövőjére is hatással lehetnek a vasárnapi németországi tartományi választások

Reggel nyolc órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek és megkezdődtek a parlamenti választások két németországi tartományban, Szászországban és Türingiában. Noha az egykori NDK-hoz tartozott keletnémet tartományokban helyi választásokról van szó, általános vélekedés szerint azok kimenetele hosszabb távon átrajzolhatja nemcsak Németország, de Európa politikai térképét is. Ebből kiindulva meghatározó a hagyományos pártok, illetve a velük szembenálló radikális jobb-, illetve baloldali pártok szereplése.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
A rezsicsökkentés jelentős átalakításáért cserébe kaphatna Magyarország EU-pénzt az új uniós büdzséből

A rezsicsökkentés jelentős átalakításáért cserébe kaphatna Magyarország EU-pénzt az új uniós büdzséből

Vége azoknak az időknek, amikor különböző gazdasági reformok nélkül kaphattak a szegényebb uniós tagállamok felzárkóztatási EU-forrásokat, a 2028-2034-es uniós fejlesztési ciklusban már csak ilyenekért cserébe juthatna forráshoz Magyarország, például egy konkrét országprogram teljesítése esetén – ez rajzolódik ki azokból az erős üzenetekből, amelyeket név nélküli magasrangú források mondtak a Financial Times vasárnapi cikkében. Az egyik illetékes nyugdíj- és adóreformot emlegetett, illetve olyan konkrét reformintézkedéseket, mint amelyeket egyébként is teljesíteniük kell most az országoknak a helyreállítási program forrásainak lehívásához. Megnézve az Európai Bizottság 2024-es országspecifikus ajánlásait Magyarországra, abból az egyik konkrét ajánlás a rezsicsökkentési rendszer teljes átalakítása, célzottabbá tétele volt, illetve a gázár támogatás megszűntetését is ajánlotta a testület. A friss brüsszeli jelek tehát afelé mutatnak, hogy fájdalmas átalakításokért cserébe juthatna majd hozzá 2028-tól EU-pénzekhez Magyarország, hogy az indoklás szerint a pénz még nagyobb, a szándékok szerint, kedvező gazdasági hatásokat válthasson ki. A rezsicsökkentési rendszer és az energiaárak is szóba kerülnek a Portfolio október 10-i Energy Investment Forum konferenciáján, amelynek nyitóelőadója Lantos Csaba energiaügyi miniszter lesz, további részletek itt érhetők el.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×