INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

"Németország biztonságának védelme a Hindukus hegységnél kezdődik"

Infostart / InfoRádió
Kormánynyilatkozatban vázolta Afganisztánnal kapcsolatos politikáját a német kancellár. Ebben Angela Merkel leszögezte, hogy a nemzetközi békeerők keretében a német egységek továbbra is részt vesznek az ország talpra állításában. Egyúttal teljes szolidaritásáról biztosította az Afganisztánba vezényelt német katonákat.

Angela Merkel talpig feketébe öltözve, a törvényhozás előtt mondott 20 perces beszédében idézte az előző kormány szociáldemokrata védelmi miniszterét, Peter Struckot, aki annak idején azzal érvelt német katonák Afganisztánba történő kivezénylése mellett, hogy Németország biztonságának védelme a Hindukus hegységnél kezdődik.

A kancellár szerint ennél találóbban azóta sem lehetett volna megfogalmazni ezt a feladatot. Angela Merkel hangsúlyozta, hogy a katonai részvétellel szemben nem kínálkozik alternatíva, és felelőtlenség lenne a csapatok kivonása, mert ez a szélsőséges erők buzdítása lenne, egyben pedig a zűrzavar eluralkodását vonná maga után Afganisztánban.

Hozzáfűzte azt is, hogy a nyugati erők távozása Afganisztánból közvetve hozzásegíthetné a terroristákat ahhoz, hogy atomfegyverek birtokába jussanak. Angela Merkel megértéssel nyilatkozott arról is, hogy a Kabultól északra állomásozó német fegyveresek polgárháborút vagy háborút emlegetnek, de kijelentette, hogy az akció hivatalos megjelölése távolról sem akarja elbagatellizálni a feladattal járó veszélyt.

Kormánynyilatkozatában a kancellár a képviselőket a februárban meghosszabbított afganisztáni mandátum feltétlen támogatására szólította fel, mert "hogyan lehet hősiességet várni a katonáktól, ha Berlinben a törvényhozók nem tanúsítanak elszántságot korábbi határozataik mellett".

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt vezetője, Sigmar Gabriel válaszában elhibázottnak nevezte a kormány háborús retorikáját, és ehelyett új parlamenti szavazást sürgetett a német kontingens ügyében. Utalt arra is, hogy a katonáknak sürgősen jobb felszerelésre lenne szükségük - ezt a kancellár néhány nappal ezelőtt már elutasította.

A mai kormánynyilatkozatot megelőzően Berlinben tárgyalt az Afganisztánba vezényelt nemzetközi békefenntartó erők parancsnoka, az amerikai Stanely McChrystal tábornok. A német védelmi miniszterrel folytatott eszmecserét követően az idei esztendőt az afganisztáni nemzetközi fegyveresek szempontjából kritikusnak nevezte. Ennek ellenére az afgánokat segíteni kell abban, hogy mielőbb képesek legyenek gondoskodni saját biztonságukról - hangsúlyozta.


A címlapról ajánljuk