eur:
392.63
usd:
366.24
bux:
66788.51
2024. április 26. péntek Ervin

Sikeresen emelhető a végkielégítés zsarolással

Gyakorlattá kezd válni Franciaországban, hogy az elbocsátás előtt álló és emiatt kétségbeesett dolgozók zsarolással igyekeznek a törvényesnél magasabb végkielégítést kicsikarni maguknak. Ezúttal egy a kelet-közép franciaországi Macon városában működő, bezárásra ítélt rézvezeték-gyár dolgozói próbálkoznak ezzel a módszerrel, és céljuk eléréséért immár második napja fogva tartják az üzem igazgatóját és személyzeti vezetőjét.

A dél-koreai LG elektronikai vállalat tulajdonában lévő Essex cég dolgozói nem kevesebbet követelnek, mint, hogy a végkielégítésen felül beígért, fejenként 30 ezer eurós, mai árfolyamon közel nyolc millió forintos prémiumot emeljék a négyszeresére. "120 ezer euró, vagy oda a berendezés" - olvasható egyebek mellett a munkások által a gyár területén kifüggesztett feliratokon, ami arra utal, hogy két vezetőjük fogvatartása mellett más terveik is vannak követeléseik kierőszakolására.

Az ötletet egyébként valószínűleg egy Párizs környéki gépkocsifelszerelést gyártó cég dolgozóitól vették át, akik április elején üzemük felrobbantásával próbáltak magasabb végkielégítést kiharcolni maguknak. Amint arról az Inforádióban beszámoltunk, a Sodimatex nevű társaság elbocsátás előtt álló alkalmazottai faraklapokkal hordták körül a gyár udvarán található többszáz köbméteres gáztartályt, és a fenyegetés annyira hatásos volt, hogy néhány napja a cég vezetése beadta a derekát, és bejelentette: kifizeti a munkásai által követelt plusz 22 ezer eurós, közel hatmillió forintos prémiumot.

A dolgozók így fejenként 51 ezer euróval, csaknem 13,5 millió forinttal távozhatnak, és a macon-i eset azt mutatja, hogy a példa ragadós lehet. Annál is inkább, mivel Franciaországban továbbra is zajlanak a gyárbezárások, így nem meglepő, hogy a kormány, illetve a térséget vezető politikusok kifejezetten komolyan veszik az újabb esetet.

Csütörtök óta a gyár területén egymásnak adják a kilincset a megyei közgyűlés vezetői és a munkaügyi hivatal képviselői, megállapodás azonban egyelőre nem született. A dolgozók megbízottja a sajtónak nyilatkozva azt mondta, a maguk részéről egyezségre törekszenek, hozzátette ugyanakkor: az esetleges incidensekért a tulajdonost terheli a felelősség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×