INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Sikeresen emelhető a végkielégítés zsarolással

Infostart / InfoRádió
Gyakorlattá kezd válni Franciaországban, hogy az elbocsátás előtt álló és emiatt kétségbeesett dolgozók zsarolással igyekeznek a törvényesnél magasabb végkielégítést kicsikarni maguknak. Ezúttal egy a kelet-közép franciaországi Macon városában működő, bezárásra ítélt rézvezeték-gyár dolgozói próbálkoznak ezzel a módszerrel, és céljuk eléréséért immár második napja fogva tartják az üzem igazgatóját és személyzeti vezetőjét.

A dél-koreai LG elektronikai vállalat tulajdonában lévő Essex cég dolgozói nem kevesebbet követelnek, mint, hogy a végkielégítésen felül beígért, fejenként 30 ezer eurós, mai árfolyamon közel nyolc millió forintos prémiumot emeljék a négyszeresére. "120 ezer euró, vagy oda a berendezés" - olvasható egyebek mellett a munkások által a gyár területén kifüggesztett feliratokon, ami arra utal, hogy két vezetőjük fogvatartása mellett más terveik is vannak követeléseik kierőszakolására.

Az ötletet egyébként valószínűleg egy Párizs környéki gépkocsifelszerelést gyártó cég dolgozóitól vették át, akik április elején üzemük felrobbantásával próbáltak magasabb végkielégítést kiharcolni maguknak. Amint arról az Inforádióban beszámoltunk, a Sodimatex nevű társaság elbocsátás előtt álló alkalmazottai faraklapokkal hordták körül a gyár udvarán található többszáz köbméteres gáztartályt, és a fenyegetés annyira hatásos volt, hogy néhány napja a cég vezetése beadta a derekát, és bejelentette: kifizeti a munkásai által követelt plusz 22 ezer eurós, közel hatmillió forintos prémiumot.

A dolgozók így fejenként 51 ezer euróval, csaknem 13,5 millió forinttal távozhatnak, és a macon-i eset azt mutatja, hogy a példa ragadós lehet. Annál is inkább, mivel Franciaországban továbbra is zajlanak a gyárbezárások, így nem meglepő, hogy a kormány, illetve a térséget vezető politikusok kifejezetten komolyan veszik az újabb esetet.

Csütörtök óta a gyár területén egymásnak adják a kilincset a megyei közgyűlés vezetői és a munkaügyi hivatal képviselői, megállapodás azonban egyelőre nem született. A dolgozók megbízottja a sajtónak nyilatkozva azt mondta, a maguk részéről egyezségre törekszenek, hozzátette ugyanakkor: az esetleges incidensekért a tulajdonost terheli a felelősség.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk