Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Életbiztosítás helyett iparfejlesztés

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Huszonöt százalékkal akarja növelni Franciaország ipari termelését Nicolas Sarkozy a következő öt évben. Az államfő ezt az ipar általános helyzetéről szóló, tavaly októberben megkezdődött tanácskozás csütörtöki lezárásakor jelentette be.

Az ambiciózus tervet a nemzeti kölcsön egy részéből finanszíroznák, és azt máris tudni lehet, hogy a környezetkímélő beruházásokat eszközlő cégek számára az állam 500 millió eurós kedvezményes hitelt biztosít, 200 millió eurót pedig az úgynevezett relokalizációs prémiumra különítettek el, amelyből a külföldről hazatelepülő cégek tevékenységét fogják támogatni, ugyancsak kedvezményes hitelek formájában.

A kormány egyébként nem csupán a nemzeti kölcsön, hanem a lakossági megtakarítások egy részét is az ipar finanszírozására szeretné fordítani, ezért a következő hónapokban egy úgynevezett ipari takarékbetétkönyv bevezetésének a lehetőségét is megvizsgálják. Az ipari miniszter azt mondta: céljuk az, hogy a jelenlegi, életbiztosításokban fekvő mintegy 1250 milliárd eurónyi lakossági megtakarításból legalább 300 milliárdot az új pénzügyi termék felé irányítsanak.

Az ipari termelést sújtó adókat és egyéb járulékokat is egyszerűsíteni akarják, és e célra a kormány "nemzeti ipari konferenciát" hív össze. A résztvevőknek szeptemberig kell kidolgozniuk a konkrét, a francia ipar versenyképességét erősen korlátozó, magas szociális terhek csökkentését eredményező javaslataikat.

Nicolas Sarkozy azt is bejelentette, hogy az eddigiekhez képest lényegesen aktívabb kormányzati szerepvállalást vár el azokban a cégekben, ahol az állam tulajdonrésszel rendelkezik. Ezért állami részről olyan személyeket akar a felügyelőbizottságokban látni, akiknek, mint fogalmazott, szívügyük az ipar, közvetlenül részt vesznek az adott társaság iparpolitikájának kidolgozásában és tevékenységükről, tapasztalataikról rendszeresen beszámolnak a kormánynak.

Az államfő nemcsak nemzeti, hanem uniós szinten is változásokat akar, ezért azt várja Brüsszeltől, hogy erősítse meg a dömpingellenes szabályokat, az Európai Bizottság elnökének pedig javasolni fogja, hogy dolgozzanak ki "valódi európai iparpolitikát".

Az államfő bejelentéseivel a cégvezetők alapvetően elégedettek, a szakszervezetek és a baloldali ellenzék azonban kifejezetten csalódott. Az ipar általános állapotáról szóló országos tanácskozás megtartását kezdeményező, erősen baloldali CGT szakszervezet vezetője például azt hiányolja, hogy az elképzelésekben gyakorlatilag nem esik szó a munkahelyteremtésről, az ellenzéki szocialisták pedig nemes egyszerűséggel kapkodó, "mikro-intézkedéseknek" tartják az öt hónap alatt megfogalmazott javaslatokat.