Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hat ellenséggel számol az Egyesült Államok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Barack Obama drámai mértékben akarja csökkenteni országa atomfegyvereinek számát - közölte egy amerikai illetékes. Az elnöki csapat szerint ennek ellenére továbbra is hatékony marad az elrettentő erő. Oroszország és az Egyesült Államok most tárgyal az úgynevezett stratégiai fegyverzetek korlátozásáról.

Az űrkutatás után Barack Obama amerikai elnök kormánya, úgy tűnik, a nukleáris fegyverek terén is költségvetési megszorításokra készül, és jelentősen csökkenti majd az atomarzenált - derült ki egy név nélkül nyilatkozó amerikai illetékes szavaiból.

A most folytatott vizsgálat az atomfegyverek hasznáról a hónap végén ér véget - várhatóan az amerikai katonai doktrína ezek után nagyobb hangsúlyt fektet majd az úgynevezett "hagyományos elrettentésre", és felhagynak például a "bunkerrobbantó" nukleáris fegyverek tervével.

A felmérésnek eredetileg decemberre kellett volna elkészülnie. Egyes megfigyelők feszültséget vélnek látni Obama és védelmi minisztere, Robert Gates között, aki ellenzi a nukleáris doktrína megváltoztatását.

A felülvizsgálat után - esetleg - tisztázódhat az is, hogy az Egyesült Államok pontosan mikor vetne be atomfegyvert. A jelenlegi nyelvezet nem fogalmaz egyértelműen, viszont kitűnik belőle, hogy biológiai vagy vegyi támadásra válaszul még olyan országot is támadhatna nukleáris fegyverekkel, amelynek nincs atombombája. Egyes demokrata képviselők most azért kampányolnak, hogy Washington deklarálja: az atomfegyverek kizárólagos szerepe a nukleáris támadás elrettentése.

Fegyverzetkorlátozási szakértők szerint Obama - korábbi hangzatos retorikája ellenére - erre nemet mond majd, és csak szerény változtatásokat fogad el. Az elnök korábban többször is hangsúlyozta: egyik legfontosabb célja az atomfegyverek visszaszorítása, sőt megsemmisítése.

Az Egyesült Államok atomdoktrínája hat lehetséges ellenséggel számol: ezek Kína, Irán, Észak-Korea, Oroszország, Szíria és egy potenciálisan tömegpusztító fegyverekhez jutó terrorszervezet.

Mindeközben tudósítók szerint küszöbön áll a megegyezés Moszkvával, amelynek értelmében a felek jelentős módon csökkenthetik atomarzenáljukat.