INFORÁDIÓ
2022. május 18. szerda
Alexandra, Erik

Már a gyerekek 53 százaléka születik házasságon kívül Franciaországban

Infostart

64,7 millióra emelkedett a francia lakosság lélekszáma az elmúlt egy év alatt, ami a 2008-as szinthez képest 0,5 százalékos növekedést jelent - derül ki a francia statisztikai hivatal, az Insee legfrissebb adataiból. Ami konkrétan azt jelenti, hogy 2009-ben 346 ezerrel többen éltek Franciaországban, a tengerentúli területeket is beleszámítva, mint egy évvel korábban.

A kutatók a jelenséget továbbra is magas születési aránnyal magyarázzák, annak ellenére, hogy az tavaly 0,9 százalékos csökkenést mutatott az azt megelőző évhez képest. A születési-halálozási arány azonban még így is rendkívül pozitív: tavaly összesen 821 ezer újszülött jött a világra, miközben az elhalálozások száma 546 ezer volt.

Bár a francia nők termékenysége enyhe visszaesést mutat a 2008-as csúcshoz képest - akkor ugyanis a száz nőre számított születések száma meghaladta a szimbolikusnak tartott kétszázat -, a 2009-ben mért, száz nőre eső 199 gyermek továbbra is kiemelkedőnek számít az uniós átlaghoz képest.

A közzétett adatokból a fentiek mellett az is kiderül, hogy tovább emelkedett a házasságon kívül született gyermekek száma, arányuk 2009-ben elérte az 53 százalékot, ami 2008-hoz viszonyítva fél-, 1994-hez képest viszont 16 százalékos növekedést jelent.

Ami nem meglepő, hiszen a házasságkötések száma éve óta csökkenő tendenciát mutat - tavaly 3,5 százalékos volt a visszaesés -, ráadásul azok, akik az együttélésnek ezt a formáját választják, egyre később szánják rá magukat a lépésre. A házasságot kötő férfiak átlagéletkora immár meghaladja a 31,5 évet, a nőknél pedig közelíti a 30-at.

Mindezzel párhuzamosan folyamatosan emelkedik azoknak a pároknak az aránya, akik egyszerű élettársi szerződéssel - hivatalos nevén és szó szerinti fordításban "polgári szolidaritási paktummal" - kötik egymáshoz magukat. Számuk 2009-ben nem kevesebb, mint húsz százalékkal emelkedett, de Franciaországban még így is több a hagyományos házasságkötés, mint a szolidaritási paktum: az előbbiek száma tavaly 256 ezer volt, az utóbbiaké pedig 175 ezer.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018