Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egy hajszálon múlott a tragédia

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hajszálon múlott, hogy az Egyesült Államok megúszta a karácsonyra tervezett terrortámadást - mondta Barack Obama. Az elnök keményen bírálta a hírszerzést, amiért az "nem vette észre" a fenyegetést a rendelkezésre álló adatokat.

"Nem kötötték össze a pontokat" - ezekkel a szavakkal részesítette alapos fejmosásban az amerikai hírszerzés vezetőit Barack Obama. Az elnök szokatlanul kemény szavakkal ostorozta az illetékeseket amiatt, hogy azok nem tudták megakadályozni a karácsony napján, Detroit felé tartó repülőgépen tervezett terrortámadást. A merényletből csak azért nem lett tragédia, mert nem lobbant be a teljes robbanóanyag.

Obama kedd este a Fehér Ház készenléti termébe invitálta beosztottjait, majd másfél órával később, szigorú tekintettel állt a kamerák elé. Azt mondta: kormányának elegendő információja volt a támadás megakadályozására, de a jól kiképzett hírszerzés "nem kötötte össze a pontokat".

"Ez tűrhetetlen, és nem fogom tolerálni" - tette félre a tőle korábban megszokott diplomatikus nyelvezetet az engedékenysége miatt is bírált elnök.

A Fehér Ház olyannyira érzékeltetni akarja, hogy az Obama-kormányzat komolyan veszi a fenyegetést, hogy a szokássokkal szembemenve idézeteket közölt a zárt tanácskozáson elhangzottakról.

Az azonban nem derült ki, kit tart felelősnek az elnök. Sőt, illetékesek szerint úgy véli: a felelősség megoszlik a kormányügynökségek között, így inkább arra kell koncentrálni, hogy megszüntessék a biztonsági kockázatokat.

A merénylő, a nigériai Omar Faruk Abdulmutallab azt mondta: Jemenben kapott kiképzést. Maga a diák édesapja figyelmeztette fia radikális nézeteire az amerikai nagykövetséget Nigériában, de a fiú nem került fel az amerikai repüléstilalmi listára. "Épphogy elhajoltunk a golyó elől. Nem a rendszer, hanem bátor személyek akadályozták meg a merényletet" - mondta az elnök.