eur:
389.46
usd:
362.58
bux:
68013.22
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Twitter/Spaceflight Now

Kudarcba fulladt a Vega C első kereskedelmi küldetése, műholdak vesztek oda - videók

Nem sikerült szerdán Föld körüli pályára állítania két Airbus műholdat az európai Vega C hordozórakétának, amely a Francia Guyana-i Kourou űrközpontból történt indítást követően alig három perccel meghibásodott - jelentette be az missziót felügyelő Arianespace űrkutatási vállalat.

Nem sikerült szerdán Föld körüli pályára állítani két Airbus műholdat az európai Vega C hordozórakétának, amely a Francia Guyana-i Kourou űrközpontból történt indítást követően alig három perccel meghibásodott - jelentette be az missziót felügyelő Arianespace űrkutatási vállalat.

A tájékoztatás szerint az indítás után 2 perccel és 27 másodperccel rendellenesség lépett fel, ami a Vega C küldetésének a végét jelentette. A hordozórakéta első fokozata a várakozások szerint működött, de a második fokozatnál műszaki meghibásodás lépett fel, ami a műholdak elvesztéséhez vezetett.

"Adatelemzések folynak a kudarc okainak meghatározására" - olvasható az Arianespace állásfoglalásában.

Probléma a járművel:

A Földről készült felvétel nagyított, kivágott változata:

Ez volt a mintegy 800 kilogramm hasznos teher hordozására képes Vega C rakéta első kereskedelmi célú indítása. A két műhold - a Pleiades Neo 5 és a Pleiades Neo 6 - a Földről nagyfelbontású felvételeket készítő hálózat részét képezték volna.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×