INFORÁDIÓ
2022. október 7. péntek
Amália

koronavírus

paxlovid

visszaesés

teszt

closeup of woman, wearing blue surgical gloves, placing the sample into the covid-19 antigen diagnostic test device, on white table

Gyógyszer nélkül is létezik Covid-visszaesés

Infostart

A Pfizer Covid-gyógyszere, a Paxlovid kapcsán került középpontba a tünetek visszatérése és az ismételt tesztpozitivitás - a legutolsó prominens eset az amerikai elnöké, Joe Bidené volt.

A koronavírus-fertőzöttek több mint negyede tapasztalta, hogy tünetei pár nap után visszatérnek, kisebb százalékuk pedig újfent pozitívat is tesztelt akár Paxlovid szedése nélkül is egy friss kutatás szerint. A tudományos anyag egyelőre szakértői ellenőrzés alatt áll, de megállapítása szerint a fertőzöttek 27 százaléka tapasztalja a jelenséget, írja az NBC News.

"Ilyesmi gyakran történik. A kezeletlen koronavírusos betegek először jobban érzik magukat, aztán visszatérnek a tünetek" - mondta a jelenségről Davey Smith, a Los Angelesi- Kaliforniai Egyetem (UCLA) fertőzőbetegség-kutatója, a kutatás társszerzője. Azt is felfedezték, hogy a fertőzöttek 12 százaléka azt követően, hogy már negatív volt a tesztje, ismét pozitív tesztet produkál.

Ezt a jelenséget

a Paxlovid szedése kapcsán fedezték fel és írták le,

ezzel együtt a gyógyszer számlájára is írták a vírus visszatértét, a friss kutatás szerint ugyanakkor a jelenség anélkül is előfordulhat.

Smith szerint bárki számíthat rá, hogy tünetei azok enyhülését követően visszatérnek, és az is lehetséges, hogy erősebbek lesznek, mint annak előtte voltak. Ez a fertőzés természetéből fakadó változatosság, mondta a szakember.

Általános vírusjellemző

Az eltűnő, majd visszatérő tünetek nem is csak a koronavírusra jellemzők.

"Ez a légúti vírusok rendje: vannak rosszabb és jobb napok, aztán elmúlik a fertőzés"

- mondta Paul Sax fertőzőbetegség-szakember.

A Paxlovid kapcsán ugyanakkor jobban előtérbe került a tünetek visszatérésének és az újra pozitív teszteredményeknek jelensége, miután Anthony Fauci amerikai egészségügyi főtanácsadó és Joe Biden elnök is átment mindezen.

A gyógyszer klinikai tesztjén az abba bevontak 1-2 százalékénál fordult elő a jelenség, az orvosokat tájékoztatták is az eshetőségről.

A gyógyszer inkább a negatív napokért felel

Ám fontos tudni azt is: a Paxlovidot szedőknél sem biztos, hogy a gyógyszer okozza a visszatérő pozitivitást.

"Lehetséges, hogy Paxlovid nélkül is pozitív lett volna a teszt a betegség későbbi szakaszában, csak kimaradtak volna a negatív napok. A gyógyszer

csak egy kis zavart okozhat

a betegség természetes lefolyásában" - mondta Sax.

Smith szerint is változók a tünetek és az orrban megtalálható antigének mennyisége is, függetlenül attól, hogy az érintett szed-e Paxlovidot.

Albert Ko, a Yale epidemiológusa szerint egy fontos üzenetnek nem szabad elvesznie a jelenséggel kapcsolatos diskurzus közepette: a Paxlovid hatásos, hisz megvéd a súlyos betegségtől.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Issarawat Tattong/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018