eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
2019. május 27-én a nepáli Namche Bazarban készített kép a világ legmagasabb hegyéről, a Csomolungmáról, európai nevén Mount Everestről. 2020. december 8-i sajtóhírek szerint Kína és Nepál megállapodott a hegy hivatalos magasságáról, amely 8848,86 méter lett. Kína évek óta próbálta megmérni a hegycsúcsot, de az expedíciókat többször meghiúsította a rossz időjárás.
Nyitókép: MTI/EPA/Narendra Sresztha

Érdekes rekord a Mount Everesten

Elhelyezték a világ legmagasabban működő automata meteorológiai állomását a Mount Everesten.

A 8830 méteres magasságon felállított állomás segítségével a hegyen lévő jégsapkák változását tudják vizsgálni. A kutatás hozzájárulhat a globális felmelegedés elleni küzdelemhez – írta a hirado.hu az M1 Híradója alapján.

A szerkezetet egy kínai kutatócsoport vitte fel a Csomolungmára, 8830 méteres tengerszint feletti magasságra. A megfigyelőállomás azért is különleges, mert

ez az első, amely precíziós radar segítségével méri a jégsapkák olvadását és a hóréteg vastagságát a bolygó legmagasabb hegyén.

A Tibeti-fennsík vizsgálata ráadásul több szempontból is fontos, ez a forrásvidéke Ázsia több hatalmas folyójának is, és a térség éghajlatának változása az egész bolygóra kihat.

A kutatók az immár kilencedik kínai Mount Everest-szondával azt is vizsgálják, hogy az emberi szervezet hogyan képes alkalmazkodni az extrém körülményekhez a magaslati területeken. Elemzik a levegőben megtalálható részecskéket is. Ezek segítségével szeretnék ugyanis megérteni az Everest levegőjének öntisztító folyamatait. Az automata időjárási állomások továbbá a hegymászóknak is fontos adatokat szolgáltatnak.

Ez most a világ legmagasabban működő automata meteorológiai állomása. Az előző csúcstartó berendezést még 2019-ben állította fel egy brit és amerikai kutatókból álló csoport a Csomolungma, vagy ismertebb nevén Mount Everest déli oldalán, 8430 méteres magasságban.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Szokatlanul erős napkitöréseket észleltek a szondák, de a hétköznapi életet még ezek sem zavarták meg. Erősödő aktivitása miatt azonban a következő bő egy évben nem lehet kizárni, hogy pusztítóbb hatású napviharok is elérik a Földet – fejtette ki az InfoRádióban Kiss L. László Prima Primissima-díjas csillagász, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×