eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Dolgozók a Continental Automotive Hungary Kft. fővárosi, X. kerületi üzemcsarnokában 2021. május 11-én. Ezen a napon átadták az itt készült ötvenmilliomodik fékvezérlő elektronikai egységet.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Mélyre menő könyv készült korunk civilizációs betegségéről

Csak akkor lehetsz értékes és jó ember, ha "kidolgozod a beled"? Ezt a kérdést járja körül valamennyi oldalról Az önkizsákmányolás lélektana alcímet viselő új kiadvány – útmutatással, kérdőívvel a végén.

A világszerte egyre több embert érintő munkafüggőségről, annak káros hatásairól, illetve lehetséges kezeléséről írt könyvet az ELTE Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszékének vezetője.

A "Munkafüggők - Az önkizsákmányolás lélektana" című kötetről a szerzőt, Kun Bernadette-et kérdeztük.

"A munkafüggőség azért tekinthető civilizációs betegségnek, mert napjainkban látjuk, hogy egyre inkább jelen van a lakosság körében, a felnőttek 7-8 százaléka lehet érintett" - szögezte le a szerző.

Maga a munkafüggés abban nyilvánul meg, hogy a függőnek egy

nagyon erős belső kényszere van a munkavégzésre, nem azért dolgozik rengeteget, mert anyagilag szüksége van rá,

hanem mert úgy éli meg, hogy folyamatosan bizonyítania kell, "minél többet és többet kell dolgoznia azért, hogy jól érezze magát a bőrében, vagy megszabaduljon különböző szorongásoktól".

Észlelni akkor lehet egyértelműen, ha a munkavégzési mennyiség kihat a társas viszonyokra, kapcsolatokra, elhanyagolódnak ezek a területek - párkapcsolat, gyerekek -, vagy akár az egészség megsínyli a mozgáshiány vagy a táplálkozási "rendetlenség" révén.

Felmerülő betegségek:

  • szív- és érrendszeri megbetegedések,
  • dohányzás, alkoholfogyasztás növekedése,
  • elhízás,
  • alvásproblémák (nehéz elalvás, álmatlanság, rémálmok, kialvatlanság),
  • kiégés.

"Az addikcióra jellemző, hogy bár a hozzátartozók sokszor próbálnak segíteni, a fő lépéseket magának az érintettnek kéne megtennie, neki kell elhatározásra jutnia. Ráadásul

a munkafüggőséget áthatja egy mítosz is, hogy aki sokat dolgozik, az hős, lelkiismeretes személy, aki mindent megtesz a családjáért, akkor is, ha ezt a család már nem így éli meg"

- magyarázta Kun Bernadette.

A munkafüggőségnek ráadásul egy olyan csapdája is van, amely szerint az érintett személyt ezen állapotáért a munkahelyén el fogják ismerni, ami szintén akadályozza a szabadulást, miközben hosszú távon "nem éri meg munkafüggőnek lenni", mert romlik a teljesítmény.

"Mindenképpen pszichológushoz kell fordulni, fontos, hogy a személy felismerje, vajon milyen mozgatórugók irányítják a munkafüggő életmódját" - ecsetelte.

Akár a gyerekkorig visszanyúló mintákat is érdemes feltérképezni, a korai időszakról is keletkezhet olyan útmutatás, hogy "csak akkor lehetsz értékes és jó ember, ha kidolgozod a beled".

"Sokszor tehát

azért dolgoznak annyit ezek az emberek, mert bizonyítani szeretnének önmaguknak vagy másoknak, nem érzik elég értékesnek magukat.

Épp ezért a munkafüggőkre erős szorongás is jellemző. Sokat aggodalmaskodhatnak, hogy megfelelően teljesítenek, sokat rágódhatnak problémákon" - fejtegette Kun Bernadette.

A könyv célja az, hogy bemutassa a legfrissebb kutatási eredményeket, és támpontokat adjon az érintetteknek, rámutasson bizonyos gyermekkori problémákra, illetve társadalmi összefüggésekre, külön kitekintéssel földrajzi, nemi vagy foglalkozási adottságokra.

A záró rész arról szól, hogy mit lehet tenni a munkafüggőség ellen, illetve a hozzátartozók és a munkatársak tennivalóiról is szó esik.

A kiadvány kérdőívvel zárul abban a kérdésben, hogy az olvasó mennyire érintett a munkafüggőség problémájában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×