eur:
393.87
usd:
364.75
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
The B.1.1.529 variant was first reported to WHO from South Africa on 24 November 2021. its the recent variant spotted in South Africa all Nations are on High Alert Now.This variant has a large number of mutations, some of which are concerning. Preliminary evidence suggests an increased risk of reinfection with this variant. Heres a computer generated image of coronavirus omicron against black background.
Nyitókép: Uma Shankar sharma/Getty Images

Az omikronos újrafertőződéseket vizsgálták, érdekes dolgokra bukkantak

Amerikai adatok szerint a három adaggal oltottak esetében valószínűbb, hogy omikron okozza az áttöréses fertőzést, nem pedig a delta.

Egy vírusvariáns útja a dominanciához kétféle úton vezethet a Nature cikke szerint: az egyik a fertőzőképesség növelése, amely a delta útja volt, a másik pedig az immunitás megkerülésére való jobb képesség - az omikron ennek köszönhetően tudta a deltát letaszítani trónjáról.

Nathan Grubaugh, a Yale epidemiológusa 37 877 PCR-teszt 2021 decemberének közepén gyűjtött connecticuti mintát vizsgálta meg csapatával. Ekkor a delta és az omikron fej fej mellett haladva nagyjából fele-fele arányban adtak új fertőzéseket. A csapat meghatározta, melyik mintában melyik variáns található meg, majd az eredményt a fertőzött személy oltási státuszával kötötték össze.

Megállapításuk szerint az oltatlan vagy csak egy adaggal oltott személyek esetében valószínűbb volt, hogy delta okozta a megbetegedést, de a kétszer oltottaknál kétszer nagyobb volt az esély, hogy az omikron felelt az áttöréses fertőzésért, míg

a háromszor oltottaknál, ha megfertőződtek, háromszor akkora volt az esély az omikron jelenlétére.

Eszerint az omikron valóban sokkal ügyesebben kerülni meg az oltások adta védelmet, mint a delta - kiderült ugyanakkor az is, hogy egy harmadik adag vakcina felére csökkenti a megfertőződés esélyét. A kutatás egyelőre szakértői ellenőrzés előtt áll.

Grubaugh laboratóriumának eddig nem publikált eredményei szerint ráadásul az oltottak testében sokkal kisebb a keringő vírusok genetikai változatossága, ami arra utal, hogy

a megfertőződött oltottakban kicsi az esélye új variáns kialakulásának.

Nathaniel Landau, a New York-i New York-i Egyetem Grossman School of Medicine mikrobiológusa szerint a kutatás alátámasztja azt, hogy egy omikron-specifikus vakcina hasznos lenne, bár hozzáteszi, hogy mindig fennáll annak a lehetősége, hogy a jövőben egy egészen más törzs válik uralkodóvá.

Landau szerint az egyik legfontosabb kérdés az, hogy a vírus vajon nem azért terjed-e jobban, mert a tüdő helyett inkább a felső légutakban él.

Vaughn Cooper, a pennsylvaniai Pittsburghi Egyetem evolúcióbiológusa hozzáteszi, hogy az omikron tüskefehérjében bekövetkezett mutációk funkciója különösen nagy fejtörést okozott.

"Nem értjük, hogy az omikronban található mutációknak ez a furcsa kombinációja hogyan lép kölcsönhatásba egymással, hogy elkerülje az immunitást. Az új mutációk hatalmas száma miatt nehéz pontosan meghatározni, hogy melyik kombináció mit okoz" - mondja.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×