eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Egy orvos beolt egy diákot a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal, a Comirnaty-vakcinával Budapesten, a Városmajori Gimnáziumban 2021. augusztus 30-án. Az iskolákban a koronavírus elleni oltásokat augusztus 30-án és 31-én, valamint szeptember 2-án és 3-án adják be az iskolaorvosok és háziorvosok bevonásával. Az oltás Pfizer-vakcinával történik.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Enyhe mellékhatásokkal jár az 5-11 évesek oltása

A Pfizer klinikai kísérletében csak ilyesmit tapasztaltak a háromezer bevont gyermek esetében.

Márciusban kezdték meg a kisebb gyermekek körében a koronavírus elleni oltás tesztjét: az 5–11 éves korosztályban három különböző dozírozást alkalmaztak. A CNN cikke szerint a különböző intézetekben végzett kísérlet eredményei alapján döntöttek úgy, hogy tíz mikrogrammos, azaz a felnőttek és a serdülők körében használt vakcinához képest harmadakkora dózist jelentő adagolás lesz a megfelelő ennek a korosztálynak.

A Duke Humánvakcina Intézet vezető orvosa, Emanuel Walter Jr. az egyik helyszínen a kutatás vezetője volt. Elmondása szerint ez a dozírozás volt a legjobban tolerálható az ilyen korú gyermekek számára a legkevesebb reakcióval, közte lázzal, fájdalommal, hidegrázással és hasonlókkal.

Adatok a kísérletről

A tesztben összesen 4500 gyermek vett részt, 1500 placebót kapott, 3000 pedig vakcinát. Két éven át kísérik figyelemmel egészségi állapotukat.

"Egy 3000 gyermeken végzett vizsgálat elég jó méretű, ha a leggyakoribb mellékhatásokat keressük" - mondta Walter.

Walter szerint az oltási reakciókat gondosan figyelemmel kísérték.

"A szülők naplót kaptak, hogy abban hét napon keresztül naponta rögzítsék a tüneteket, miután a gyermekek megkapták az egyes oltóanyagadagokat. A tünetek a legtöbb esetben elég enyhék voltak és egy-két napon belül megszűntek"

- számolt be.

A két adag oltást három hét eltéréssel adták be az 5-11 éveseknek is, majd immunreakciójukat a 12-30 évesekével hasonlították össze. Ez épp olyan robusztus volt, mint a felnőtteké. Walter azt kéri a szülőktől, hogy ha 11 éves gyermekük van, ne várjanak addig, míg 12 éves lesz csak azért, hogy nagyobb adagot kaphasson. Véleménye szerint ugyanolyan jó védelem alakul ki a gyermekadaggal oltva is.

Természetesen egy ötéves gyermek sokkal kisebb, mint egy tizenegy éves, ami felveti a kérdést, hogy az 5-11 korosztályban minden gyermek megfelelő védelmet élvez-e. Walter szerint az összes, a korcsoportba tartozó gyermek esetében ez lesz a helyzet.

Nem lehet összekeverni

Azt is elmondta, mitől válik összekeverhetetlenné a felnőtteknek és a gyerekeknek szánt oltás.

"A jelenlegi vakcina esetében lila kupak van a fiolán, a gyermekek oltásáén narancssárga lesz. A címkén is szerepelni fog, hogy gyermekeknek szánt mennyiség. A felnőtt adagot nem szabad 12 év alatti gyermekek számára beadni" - mondta.

Arra tájékoztatta a szülőket, hogy

érdemes felkészülni egy nehezebb napra

az oltást követően.

"Lehet, hogy a gyerekek belázasodnak, fájdalmakról panaszkodnak, nem érzik majd magukat olyan jól az oltást követő másnap, ez várható, ugyanakkor könnyen kezelhető ibuprofennel" - mondta.

Ami kivédhető vele

A 12 év alattiak oltása kapcsán az egyik biztonsági aggály a szívizomgyulladás ás a szívburokgyulladás kockázatával kapcsolatos, melyet fiatal felnőtteknél alkalmanként tapasztaltak. Gyermekeknél ennek rizikója egyelőre nem ismert, és a kísérletben nem is fordult elő ilyen eset. A gyanújelekre és tünetekre odafigyeltek.

"Ha egy gyermek fájdalomra, mellkasi fájdalomra vagy légszomjra panaszkodott, a családokat azonnal felhívták, és a gyermekeket alaposan kivizsgálták, de nem fordult elő egyetlen eset sem"

- mondta. A szívizomgyulladás kialakulásának kockázata nagyobb férfiaknál, különösen a 16 és 30 év közötti fiatalok körében, valamint jellemzően a második adag beadása után jelentkezik. Ebben a csoportban egymillió adag beadott vakcinára vetítve negyven eset történik.

A ritkán észlelt betegség ugyanakkor a fiataloknál legtöbbször enyhe, hamar felismerve könnyen kezelhető, míg a koronavírus-betegség következményeképp kialakuló esetek igen súlyosak.

A szakértő arra is kitért, milyen hatást tulajdonítanak jelenleg a gyerekek esetében a fertőzésnek: kiemelte, hogy az adatok szerint a delta variáns megjelenése óta az esetek negyede gyermekek köréből kerül ki. Az 5-11 évesek körében 160 haláleset következett be az USA-ban koronavírus miatt, ez Walter szerint magasabb, mint az influenza halálozása a korcsoportban. Említette a sokszervi gyulladás rizikóját is, illetve a hosszú Covid lehetőségét. Úgy fogalmazott: ha a gyerekek megkaphatják a vakcinát, azzal megkapják azt a szabadságot is, hogy gyerekek lehessenek, iskolába járhassanak, közösségben lehessenek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×