eur:
392.77
usd:
366.02
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagok, Comirnaty-vakcinák a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. május 15-én.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Kell még a maszk: így kering a delta az oltottak körében is

Más törzseknél sokkal inkább tud terjedni jelenlegi ismereteink szerint a delta variáns az oltottak körében: sokáig lehettünk bizakodók azzal kapcsolatosan, hogy az immunizált emberek nem vesznek részt a vírus továbbadásában, de a variáns által szertefoszlott ez az optimizmus.

Számos országból futnak be olyan adatok, amelyek a kutatók félelmeit igazolják: az USA-ban, Nagy-Britanniában és Szingapúrban is ugyanolyan mennyiségű vírus található delta esetében a megfertőződött oltottak orrában, mint az oltatlan fertőzöttekében - ez azt jelenti, hogy az oltottak bizonyos hányada tovább is tudja adni a fertőzést. Ezek az adatok ismételten kiemelik az olyan védekezési módszerek, mint a maszkviselés fontosságát.

Az oltások a betegség súlyos kimenetelével és a hallozással szemben továbbra is védelmet adnak, de ettől még megfertőződhet az is deltával, aki teljesen immunizálva van, írja a Nature.

Megmérték a vírusszámot

David O'Connor és kollégái a Madison és Dane megyei egészségügyi hivatalban a Wisconsinban júniusban és júliusban történt fertőzéseknél vizsgálták a fertőzés átadását: az orrban található vírusmennyiség kiszámításához PCR-teszteket vettek igénybe. A tesztek a vírus genetikai anyagát a DNS felerősítésével mutatják ki, amíg az fluoreszcens jelként kimutathatóvá nem válik. Az megjelenéséhez szükséges amplifikációs ciklusok száma - a ciklusküszöbértéknek vagy Ct-nek nevezett érték - a mintában lévő víruskoncentráció helyettesítőjeként szolgál. Minél alacsonyabb a minta Ct-értéke, annál több vírusos genetikai anyag van jelen.

Június 29-július 31 között 719 mintát vizsgáltak meg, ezek 90 százalékának esetében a delta fertőzte meg a beteget.

A 311 oltott személy közül, akiknek tesztje pozitív volt, legtöbbjük Ct-értéke 25 alatt volt, ez az a szint, amely esetében a kutatók úgy vélik, a beteg fertőz.

Ennek megerősítésére a kutatócsoport 55 olyan mintát tenyésztett ki, amelyek Ct-értéke 25-nél kisebb volt, oltott és nem oltott emberektől, és szinte mindegyikben kimutatták a fertőző vírust. A legtöbb oltatlan embernél a Ct-értékek szintén e szint alatt voltak. Massachusettsi kutatások ugyanilyen eredményre jutottak.

Hosszabb kórházi kezelés kellhet

A Houstoni Metodista Kórházban is folynak a témában vizsgálatok: itt a delta-esetek 17 százaléka oltottaknál következik be. Úgy találják, hogy azok, akiket ez a variáns betegít meg, a más fertőzöttekhez képest tovább igényelnek kórházi ápolást, ha betegségük súlyossága azt indokolja, hogy intézményben kezeljék őket. Brit kutatásokban szintén úgy találták, hogy az oltottakban található vírusmennyiség nem alacsonyabb az oltatlanokban tenyészőnél, ha a deltát kapják el.

Van jó hír is azért

Szingapúri kutatások szerint ugyanakkor az oltott koronavírusos betegek rövidebb ideig fertőznek, mint az oltatlanok.

A betegség első hetében mind az oltottak, mind az oltatlanok szervezetében ugyanolyan magas a vírusmennyiség, de hét napot követően drasztikus csökkenés indul meg az immunizáltak esetében,

míg a másik csoportnál ez lassabban zajlik le. Mindez annak a jelentőség húzza alá, hogy a delta elleni védekezés részeként mindenki vegye fel oltásának minden adagját és továbbra is viseljen maszkot.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×