eur:
393.28
usd:
367.38
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Az asszisztens előkészíti oltáshoz a Szputnyik V koronavírus elleni vakcina első adagját a Mátészalkai Kórházban kialakított oltóponton 2021. április 12-én.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Hidegzuhany: biztosan messze még a világjárvány vége

A WHO európai igazgatója világított rá, nagyon messze vagyunk még attól, hogy tényleg fellélegezhessünk: az átoltottságnak jóval magasabbnak kell lennie.

Ahhoz, hogy kimondhassuk: vége van a pandémiának, legalább 70 százalékos átoltottságra lenne szükség világszinten – mondta Hans Kluge, a WHO európai igazgatója egy, az AFP-nek adott interjújában. Kluge szerint fontos, hogy az emberek ne érezzék úgy, hogy már mindent megtettek, s ne dőljenek hátra önelégülten, írja a MedicalXpress.

"Ne higgyék, hogy vége a pandémiának" – fogalmazott, hozzátéve, hogy az európai átoltottsági arányon is javítani kell.

"A világjárvány akkor ér véget, ha elérjük a 70 százalékos átoltottságot"

– tette hozzá.

A WHO európainak nevezett régiójába 53 ország tartozik, ezek közt földrajzilag Ázsiában található államok is vannak. Ezeken a területeken a lakosság 26 százaléka kapott már legalább egyadagnyi vakcinát. Az Európai Unióban is csak 36,6 százalékos ez az arány, a teljesen immunizáltaké pedig mindössze 16,9 százalékos.

Kluge egyik legnagyobb aggodalma a frissen felfedezett variánsok fertőzőképessége: ahogy elmondta, mostanra tudjuk, hogy az indiai variáns fertőzőbb, mint a brit, pedig már az is fertőzőbb volt a globálisan korábban elterjedt változathoz képest. Az indiai variáns a régió 53 országából 27-ben megjelent már, ugyanakkor az esetek és a halálozások száma ötödik hete esik stabilian, mostanra az októberi szintet érte el. Világszinten negyedik hete esik az esetszám.

Ez azonban nem azt jelenti Kluge szerint, hogy hátra is dőlhetünk. A belga szakember szerint

nagy veszélyt jelenthet, ha az emberek többé már nem elővigyázatosak,

ráadásul tömegrendezvények közelegnek, köztük a foci-Eb. Ennek kapcsán úgy fogalmazott: adjunk piros lapot a koronavírusnak, ne engedjük, hogy újra útnak induljon. Továbbra is maszkviselésre, távolságtartásra, illetve a járvánnyal kapcsolatos gyors cselekvésre ösztönöz mindenkit. Ennek kapcsán beszélt arról is hogy az európai immunizáció ütemét is fel kell gyorsítani.

"Elfogadhatatlan, hogy egyes országok már a lakosság fiatalabb, egészséges részét oltják, míg más országok a régiónkban még mindig nem érték el az összes egészségügyi dolgozót és a legveszélyeztetettebb embereket" – mondta Kluge.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.

Závecz: hat erő is EP-mandátumot szerezhet

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×