eur:
393.84
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Pexels
Nyitókép: Pixabay

A brit mutáns veszélyesebb a házi kedvencekre is

Az egyik variáns szívproblémákhoz vezethet az állatorvosok figyelmeztetése szerint: nem az állatról emberre történő terjedés miatt aggódnak, hanem azért, hogy mi lesz a gazdik által megfertőzött háziállatokkal.

Megnövekedett a szívizom-gyulladásos esetek száma a koronavírus második hullámának ideje alatt egy buckinghamshire-i állatkórházban. Ennek kapcsán az állatorvosok arra gyanakodnak, hogy az egyik új variáns okozhatja a kutyákban és macskákban egyaránt megfigyelt megbetegedést – írja a The Guardian.

"Nem akarunk pánikot kelteni, főképp azért, mert jelenleg nem a háziállatok irányából az emberek felé, hanem fordított irányban feltételezünk terjedést. Az állatorvosoknak ugyanakkor tudniuk kell erről, hogy amennyiben koronavírusra gyanakodnak egy állatnál, akkor teszteljék is azt" – fogalmaz Luca Ferasin, az állatkórház kardiológusa, aki kutatást is vezet a témában.

A feltételezések szerint

a brit variáns felelhet a kis kedvencek szívgondjaiért:

ez a variáns jelenleg 85 országban, köztük Magyarországon is jelen van, Nagy-Britanniában pedig már az esetek 95 százalékát ez okozza. A korábbi variánsok is meg tudták fertőzni az állatokat, de azok esetében inkább a légúti tünetek voltak a jellemzők: orrfolyás, tüsszögés, köhögés, illetve kötőhártyagyulladás. A brit variánst a buckinghamshire-i esetekben mutatták ki először.

Ferasin és társai arra hívják fel kollégáik figyelmét, hogy ha szívelégtelenséget diagnosztizálnak egy állatnál, okvetlenül végezzenek rajta koronavírustesztet, főként, ha gazdái elkapták a megbetegedést. A kutatók 18 eset észlelése kapcsán adtak ki figyelmeztetést: ez a szám, melyet december és február közt tapasztaltak a hozzájuk hozott állatok körében, nem magas, viszont tízszerese a korábban látott esetekének.

Az állatoknál a következő tüneteket tapasztalták:

  • letargia
  • rossz étvágy
  • zihálás
  • légszomj
  • szívritmuszavar

Két esetben ájulást is tapasztaltak. A diagnózis szívizomgyulladás volt minden esetben. Legtöbbjük esetében

a gazdák 3-6 héttel az állatok megbetegedése előtt koronavírusosak voltak

teszttel igazoltan, vagy tapasztaltak koronavírusos tüneteket. Az állatoknál ugyanakkor légúti tünetek nem jelentkeztek.

A kutatók garatból, torokból és végbélből is vettek mintákat a lábadozó állatoktól, majd ezeken végeztek koronavírustesztet, illetve antitestteszteket is végrehajtottak vérből. Összesen 11 állattól vettek mintákat, hármuk koronavírustesztje pozitív lett, hármuknál pedig antitesteket mutattak ki. Ferasinék szerint ha hamarabb végeztek volna tesztet, talán több lett volna a pozitív eredmény is. Egyetlen macskát kellett elaltatni, a többi érintett állat felépült a betegségből, melynek összefüggését a koronavírussal egyelőre kutatják.

Azt nem lehet megállapítani, hogy a brit vírusvariáns vajon a beteg állatok mekkora hányadánál alakít ki szívizomgyulladást: mindössze három, ebben az állatkórházban ápolt házállatnál sikerült eddig a brit variánst kimutatni. Szakemberek azt tanácsolják a koronavírusban megbetegedettektől, hogy próbáljanak háziállataiktól is távolságot tartani.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×