eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Húszezer nőn már biztosan tesztelték az egyik koronavírus-vakcina hatását a terhességre

Elméletben valószínűtlen, hogy bármilyen hosszú távú mellékhatása legyen a vakcináknak, viszont egyes vizsgálatok azt mutatják, a beoltott várandós nők valószínűleg antitesteket adnak át gyermekeiknek.

A közösségi médiában terjedő mítoszt cáfolják a tudomány képviselői: eszerint a koronavírus elleni oltások semmiféle hatást nem gyakorolnak a termékenységre. Jennifer Ashton, az ABCNews vezető orvosi szerkesztője szerint ha lenne igazság ebben a feltételezésben, akkor a koronavírus-fertőzésen áteső várandós nők tömegeinél fordulna elő vetélés, a valóságban azonban nincsen semmilyen alapja annak a feltételezésnek, hogy egészségügyi kockázata lenne az oltásnak a termékenység szempontjából.

A Pfizer és a BioNTech közösen fejlesztett oltása, a Comirnaty hamarosan terhes nőkkel végzett klinikai teszteken adatokkal alátámasztva is bebizonyíthatja ugyanezt. A Moderna oltásával közös vonása ennek a vakcinának, hogy mRNS-technológia használatával immunizál. Az mRNS

nem lép be a sejtmagba és nem változtatja meg a DNS-t.

Arra utasítja a szervezetet, hogy kezdjen el egy olyan fehérjét termelni, amely segít az emberi testnek megtanulni a védekezést az új koronavírus ellen, védekezési mechanizmusokat előkészítve.

Elméletileg veszélytelen

Az első mRNS-vakcinák elméleti síkon teljesen veszélytelenek a terhes nőkre és magzataikra, de ezt még gyakorlati úton is alá kell támasztani. A harmadik fázisú klinikai kísérletekbe nem kerültek be várandós nők, legfeljebb közben eshettek teherbe a résztvevők közül, így egyelőre nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték az állítás alátámasztására. Jennifer Ashton szerint 20 ezer nőről tudják azonban, hogy azt oltás felvételét követően esett teherbe. "Kellemetlen mellékhatás vagy a biztonságossággal kapcsolatosan jelentős, nem várt esemény nem következett be körükben" – mondta.

"Egyes, már publikált kutatások szerint

a kismamák átadnak antitesteket magzatuknak:

a vírussal való megfertőződés kapcsán legalábbis már láttuk ezt, és reménykedünk abban, hogy hasonlóképp történik majd az oltásnál is" – tette hozzá.

Az orvos dönthet

Az, hogy egy várandóst beoltsanak-e, a szakértők szerint jelenleg néhány egyszerű kérdést megválaszolva derülhet ki. Ezek a következők:

  • hanyadik trimeszterben van
  • veszélyeztetett-e koronavírus szempontjából
  • munkája és életmódja lehetővé teszi-e, hogy távolságot tartson
  • mit javasol kezelőorvosa

Magyarországon jelenleg várandósoknak nem adják az oltást, és azt javasolják, annak felvételét követően három hónapig lehetőleg ne is essen teherbe senki.

Ahogyan az influenzaoltással kapcsolatosan sem létezik kifejezetten várandós nőkön végzett tesztekből származó adat, úgy jelenleg a koronavírus elleni vakcinával kapcsolatosan is a folyamatosan beérkező esetek alapján tudnak dönteni arról, mennyire biztonságos a várandósok számára az oltás. Ezen a Pfizer kísérlete változtathat – a Modernáról nem tudni, tervez-e hasonló kísérletet. Az adatmennyiség ugyanakkor az idő elteltével fokozatosan nő, és mivel két éven át tervezik követni a kísérletek keretében oltottakat, ez sokáig így fog majd történni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×