eur:
393.2
usd:
367.26
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Beoltanak egy dolgozót a Pfizer-BioNTech koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagával a XV. kerületi Olajág Otthonban 2020. január 7-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Majdnem egymillió adag plusz oltás áll majd rendelkezésre

Speciális fecskendő kell, hogy ne vesszen kárba semmi a vakcinából.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezte, azt, hogy a Pfizer/BioNtech által gyártott koronavírus-vakcinák beadásánál az eddigi öt helyett hat embert oltsanak be egy ampullából.

A gyártó tájékoztatása szerint hivatalosan öt adagra elegendő egy ampulla, de a fennmaradó rész kárba veszne. Az kell, hogy egy speciális, különleges minőségű fecskendővel oltsanak, amely 35 mikroliternél kisebb veszteséggel képes kibocsátani az oltóanyagot – írta a Portfolio. A megkezdett ampullákat 6 órán belül fel kell használni, és két különböző ampullában lévő oltóanyagot továbbra sem szabad keverni egymással.

A döntés azt jelenti, hogy a magyar kormány által rendelt 4,4 millió dózis Pfizer-BionTech vakcina igazából 5,28 oltás beadására lesz elég.

A Napi.hu arról írt, hogy Magyarországon a legtöbb oltóponton eleve az volt a javaslat, hogy az oltások során hat dózist nyerjenek ki egy fiolából. Sőt, egy egészségügyi dolgozó azt mondta, már az első napokon is látszott, hogy bizonyos fecskendőkkel felszívva marad bent akár egy hetedik adag is. A portálnak több orvos is azt mondta, általános volt már az EMA engedélye előtt is, hogy hat embert oltottak be, de senki sem kapott az előírtnál kevesebb mennyiséget.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×