eur:
393.1
usd:
367.21
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
The spiral pattern shown by the galaxy in this image from the NASA/ESA Hubble Space Telescope is striking because of its delicate, feathery nature. These flocculent spiral arms indicate that the recent history of star formation of the galaxy, known as NGC 2775, has been relatively quiet. There is virtually no star formation in the central part of the galaxy, which is dominated by an unusually large and relatively empty galactic bulge, where all the gas was converted into stars long ago. NGC 2275 is classified as a flocculent spiral galaxy, located 67 million light-years away in the constellation of Cancer.  Millions of bright, young, blue stars shine in the complex, feather-like spiral arms, interlaced with dark lanes of dust. Complexes of these hot, blue stars are thought to trigger star formation in nearby gas clouds. The overall feather-like spiral patterns of the arms are then formed by shearing of the gas clouds as the galaxy rotates. The spiral nature of flocculents stands in contrast to the grand
Nyitókép: ESA/Hubble & NASA, J. Lee and the PHANGS-HST Team

Lenyűgöző felvételt készített a Hubble

Egy pelyhes spirálgalaxisról készített felvételt az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és az Európai Űrügynökség (ESA) Hubble űrtávcsöve.

Az NGC 2775 spirálgalaxis nagyjából 67 millió fényévre van a Földtől a Rák csillagképben - olvasható a NASA honlapján, ahol az eredeti méretű fotó is megtekinthető.

A galaxist William Herschel német származású brit csillagász fedezte fel 1783. december 19-én.

Az NGC 2775 pelyhes spirálkarjai azt jelzik, hogy a galaxisban viszonylag kis intenzitású csillagkeletkezés zajlik.

A galaxis központi részében gyakorlatilag nem keletkeznek új csillagok:

ezt a területet egy szokatlanul nagy és viszonylag üres galaxisdudor uralja, amelyben minden gáz már régen csillaggá alakult.

A pelyhes spirálgalaxisok a szabályos spirálgalaxisokkal ellentétben számos keskeny, szakadozott spirálkarral rendelkeznek.

A pehelyszerű spirálkarok milliónyi fényes, fiatal kék csillagot tartalmaznak.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×