eur:
393.98
usd:
364.69
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Behavazott virágzó aranyeső Nagykanizsán, a Berzsenyi Dániel utcában 2018. március 19-én.
Nyitókép: Varga György

Nyakunkon a mini-jégkorszak, már most láthatók a jelei

A Nap 11 éves napciklusának köze lehet a most tapasztalt szokatlan téli hidegekhez. Kutatók szerint mini jégkorszak köszönhet a Földre 2050-re.

Az elmúlt hét nálunk is visszahozta a hideget és a havazást, és Európa más részein még a mienknél is hűvösebbre fordult az időjárás. Nagy-Britanniára is szokatlan hideg köszöntött, és ebben a szezonban már többedszer volt komoly havazás.

Ezen a rövidke videón az elmúlt másfél hét időjárási viszonyait jelezték előre. Jól látszik rajta, ahogy a “Sarkvidéki szörny”, vagyis az erős hideg légtömeg eléri Skandináviát, Európát és Ázsiát.

Tudósok szerint az ilyen sarkvidéki eredetű hidegek gyakoribbak lehetnek a napciklus hűlő spiráljában, mint amilyenben most is vagyunk.

Mindez pedig, úgy tűnik, csak ízelítő abból, ami ránk vár. A San Diegóban lévő Kaliforniai Egyetem kutatói úgy vélik, hogy csupán néhány évtizedre van a következő szoláris minimum, amikor a Nap 7 százalékkal hűvösebb lesz.

A szoláris minimum nagyon alacsony szoláris aktivitású periódus, amely a Földön hőmérsékletcsökkenést eredményez.

A Maunder Minimumnak nevezett 17. századi szoláris minimum hatására a hőmérséklet eléggé lecsökkent ahhoz, hogy befagyjon például az angliai Temze. Sőt, a Balti-tenger befagyásának köszönhetően tudta a svéd hadsereg 1658-ban gyalogosan elérni és megszállni Dániát.

2050-re még ennél is nagyobb lehűlés jöhet: a kutatást vezető fizikus, Dan Lubin szerint a mostani Maunder Minimum a szokásosaknál is gyengébb lehet, így kevesebb hő juthat a Földre, a korábbiaknál is nagyobb lehűlést okozva - írta a Daily Mail.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×