eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Videó - csimpánzok is megtanulták a kő-papír-olló szabályait

Videó - csimpánzok is megtanulták a kő-papír-olló szabályait

Csimpánzoknak tanították meg a kő-papír-olló nevű játék szabályait japán kutatók. A Kiotói Egyetem emberszabásúakkal foglalkozó kutatóintézetének szakértői csütörtökön mutatták be eredményeiket.

A kísérletben hét csimpánz vett részt, amelyeknek monitoron mutattak be kettőt a játékhoz használt három kézmozdulatból. E három mozdulat a követ jelképező ökölbe zárt kéz, a papírt jelképező nyitott tenyér és a két ujj által megformált olló.

Ha a győztes kézre mutattak, a csimpánzok jutalmul ételt kaptak. A kísérletet naponta mintegy 140 alkalommal ismételték. A kutatók kiemelték: átlag 100 nap után a 7 majomból 5 az esetek több mint 90 százalékában helyesen választott.

A csimpánzok ez alapján egy négyéves gyerek értelmi szintjén lehetnek, mert ez az a kor, amikor a gyerekek képesek megtanulni a játék szabályait - mondta el Macuzava Tecuro, a kutatás vezetője.

A szakértő a következőkben azt akarja megtudni, képesek lehetnek-e a csimpánzok arra, hogy egymás ellen kő-papír-ollózzanak - olvasható az NKH japán tv-társaság honlapján.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×