eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ragasztás nélkül ültetik be a térdprotéziseket az Uzsokiban

Új műtéti technikával rögzítik a térdprotéziseket az Uzsoki utcai kórházban. Hangody László professzor elmondta: ragasztás nélkül rövidebb ideig tart a műtét, és a beteg gyógyulási ideje is lerövidül.

A csípőprotézis beültetések körében már a napi gyakorlatban jól beváltak az úgynevezett cement nélküli csípőprotézisek. Ez egy olyan beültetési technika, ahol az implantátumot nem ragasztóanyag, nem cement rögzíti, hanem a csont rögzíti az implantátumot - magyarozta az újítást az Uzsoki utcai Kórház professzora.

Ez a technika eddig a térdprotéziseknél nem terjedt el, bár voltak már korábban erre vonatkozó kísérletek. Most jutottunk el oda, hogy cement nélküli változatban is létrehoztuk ezt az implantátumot a térdprotézisek esetében. Az elmúlt hetekben történtek meg az első beültetések - tette hozzá.

A cement nélküli beültetési technikának vannak előnyei, ami közül a legnagyobb, hogy a cementezési, vagyis a ragasztási időt megtakarítjuk, ami az előkészületekkel együtt 15 perc. Emiatt minden ilyen műtét 15 perccel rövidül. A rövidebb műtéti idő a beteg számára is kedvezőbb, mert kisebb az esély arra, hogy bármiféle fertőzés, szövődmény létrejöhessen - ismertette Hangody László.

A protézis anyaga és a csúszófelszín kialakítása ugyanolyan, mint a korábbinak, így az nem garantál hosszabb kihordási időt. A protézis rögzülése egy fiatalabb, jó csontminőségű betegen biztosabbnak tűnik, mint a cementezett, ragasztott változatnál. Éppen ezért a cement nélküli protézis beültetésének feltételei vannak: jó minőségű csontra van szükség.

Azt gondoljuk most, hogy nagyjából a várakozó betegeink 60-70 százaléka lehet erre alkalmas. Természetesen most, a beültetések elején óvatosak vagyunk, és lehetséges, hogy a későbbiekben a jó tapasztalatok kapcsán a csontminőséget is majd másként fogjuk megítélni, és esetleg nagyobb arányúak lesznek a cement nélküli beültetések - mondta a professzor.

Hozzátette: nagyon fontos azt is tudni, hogy ez egy olyan műtéti technika, ami lépéseiben teljesen azonos a korábban fejlesztett ragasztott protézistípussal. A műtét során a csontról közvetlen információt nyerve tudjuk megítélni azt, hogy a betegnél biztonsággal alkalmazható-e a cement nélküli technika. Ha úgy ítéljük meg, hogy nem, akkor ugyanezt a protézist be tudjuk ragasztani - magyarázta.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×