Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Oltóanyag a tasmán ördög megmentésére

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Felcsillant a remény a tasmán ördög (Sarcophilus harrisii) megmentésére, mivel ausztrál kutatók nagy lépést tettek az erszényest tizedelő rákbetegség elleni oltóanyag kifejlesztésében.

A tasmán ördögöket a DFTD (Devils Facial Tumour Desease) nevű arcdaganat tizedeli, a pofájukat megtámadó rákbetegség, amely harapásaik által terjed, 1996-ban jelent meg Tasmánia északnyugati részén. Azóta járványméreteket öltött, ami miatt 90 százalékkal csökkent a tasmán ördögök egyedszáma.

A tasmániai Menzies Egyetem szakembereinek sikerült az oltóanyaggal folyó kísérletekben elérni, hogy az erszényes immunrendszere felvegye a harcot a pusztító betegséggel szemben.

A kutatók laboratórium körülmények között növesztettek arcdaganatokat, majd elpusztították azokat, és az ilyen tumort gyulladást okozó és a szövetek helyreállítását elindító anyaggal vegyítették. Az ily módon előállított oltóanyaggal elérték, hogy felismerje és megtámadja a daganatot az állat immunrendszere, amely korábban nem vett tudomást a tumorról - közölte szerdán a tasmániai egyetem.

A tesztelés első szakaszába hat állatot vontak be a szakemberek. Az immunizációt oltóanyagok sorozatának hat hónap alatt történt beadásával érték el.

A kizárólag az Ausztrália melletti Tasmánia szigetén élő, legnagyobb testű húsevő erszényes ragadozó egészséges egyedeiből a szakemberek az elmúlt években pótállományt hoztak létre a sziget keleti részén fekvő Mária-szigeten

Ebből 15 egyedet fognak bevonni a tesztelések következő szakaszába. A nagyobb számú próbák segítik a tudósokat abban, hogy megfejtsék az állatok immunrendszere által adott különféle válaszokat az első próba alatt.

"Összességében ezek jó válaszok voltak, de szükségünk van több állatra ahhoz, hogy a próbák a tudományos kísérletek szabályainak megfeleljenek" - hangoztatta Alex Kriess, a kutatócsoport tagja.

Ahhoz, hogy teljeséggel megbizonyosodjunk az oltóanyag hatásosságáról, szükség lesz terepszintű próbákra több száz állat részvételével - tette hozzá.

A szakemberek azt remélik, hogy hosszútávon sikerül egyetlen vakcinát kifejleszteni a vadállatok megvédésre.