eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A tengeri állatok átlag 150-szeresükre nőttek

A tengeri állatok átlagos és maximális mérete is szignifikánsan nőtt az evolúció folyamán egy friss tanulmány szerint. A tengeri lények átlagos súlya nem kevesebb mint 150-szeresére nőtt a kambrium 542 millió évvel ezelőtti kezdete óta.

Noel Heim, a Stanford Egyetem kutatója kollégáival az eddigi legátfogóbb tesztet végezte el az úgynevezett Cope-szabályra. Az amerikai paleontológusról, Edward Cope-ról elnevezett, 19. század végén megfogalmazott szabály szerint sok állatcsoportban tendencia mutatkozik a testméret növekedésére.

A szabályt eredetileg szárazföldi emlősök megfigyelése alapján állították fel és máig kérdéses volt, hogy tengeri állatokra is vonatkozik-e.

Noel Heim és társai a tengeri állatok több mint 17 ezer nemzetségének testméret-változásait vizsgálták meg az elmúlt 542 millió év során.

"Tanulmányunk a valaha végzett legátfogóbb teszt a Cope-szabály érvényességére vonatkozóan. A fosszíliákban fennmaradt tengeri nemzetségek csaknem 75 százalékát és a valaha élt összes állati nemzetség csaknem 60 százalékát felöleli az adatbázisunk" - hangsúlyozta Heim.

A Science című tudományos folyóiratban publikált eredmények világos növekedési trendet mutatnak a testméretet illetően. A maximális és az átlagos testsúly is nőtt, utóbbi nem kevesebb mint 150-szeresére a kambrium kezdete óta, azaz az elmúlt 542 millió évben. A legnagyobb ismert tengeri állat, a körülbelül 30 méteres kék bálna is ma él. Jellemzően nem arról van szó, hogy egy-egy faj egyedei egyre nagyobbak lesznek, hanem arról, hogy egyre nagyobb új fajok jelennek meg.

A kutatók szerint a testméretben kimutatható növekedés mögött egy evolúciós folyamat húzódik: a nagyobb test gyorsabb mozgást és nagyobb prédák elejtését teszi lehetővé, és az üledékbe is mélyebbre és hatékonyabban tudja magát beásni egy nagyobb állat. Kisebb az esélye annak is, hogy elejtik.

A testméretben kimutatott világos trend arra sarkallhatja a kutatókat, hogy más tulajdonságok változásait is nagy mintán vizsgálják meg evolúciós szempontból.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×