eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Megtalálták egy brit sarkkutató 1846-ban eltűnt hajóinak egyikét

Kanadai régészek megtalálták Sir John Franklin angol sarkkutató 1846-ban az Északi-sark térségében eltűnt hajóinak egyikét - jelentette be Stephen Harper kanadai miniszterelnök kedden.

"Egyelőre nem tudjuk, hogy az HMS Erebus vagy az HMS Terror hajó roncsára bukkantak, de olyan felvételekkel bírunk, amelyek megerősítik, hogy a sarkkutató egyik hajójáról van szó. 2014. szeptember 7-én találták meg egy robot tengeralattjáró segítségével" - mondta a kanadai kormányfő. A hajóra a Victoria-tengerszorosban bukkantak rá.

A hajó a szakemberek szerint jó állapotban van. Ryan Harris búvárrégész, a kutatás egyik vezetője elmondta, hogy a szonárfelvételek tanúsága szerint fedélzetének egy része szinte teljesen sértetlen, csakúgy mint a főárbóc, amelyet elmetszett a jég, amikor a hajó elsüllyedt. A szakember úgy véli, hogy a hajó belseje is ugyanilyen jó állapotban van.

Franklin mintegy 200 éve indított expedíciói (Atlanti-óceánt a Csendes-óceánnal összekötő északnyugati átjáró felkutatására) vetették meg az alapját Kanada szuverenitásának az Észak-sarkon - tette hozzá Harper.

2008 óta a kanadai nemzeti parkok régészcsoportjai a parti őrség segítségével hatszor indítottak kutatást a Franklin utolsó expedícióján eltűnt hajók felkutatására.

Franklin 134 fős kísérettel 1845-ben indult el az expedícióra az Erebus és Terror nevű hajókkal. 1845 júliusában még találkozott egy halászhajóval, amellyel utolsó üzenetét küldte Angliába. Amikor évek múltán sem érkezett semmi hír felőle, barátai 1848-ban a történelem egyik legnagyobb akcióját indították felkutatásukra, egészen 1859-ig tartott a keresés.

Egy akkor talált üzenet szerint John Franklin és a legénység 23 tagja 1847. június 11-én meghalt. Az üzenetből nem derült ki, mi okozta a halálukat. 1848. április 22-én 105 túlélő elhagyta a hajókat, hogy gyalog jusson ki a szárazföldre. Bár partot értek, de valamennyien meghaltak, a két hajót pedig elnyelte a jég.

Az elmúlt években a kutatók megtalálták az expedíció számos nyomát, 1984-ben és 1986-ban például a legénység három tagjának holttestére bukkantak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×