eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Tizenegy tudós részesült az új, 3 millió dollárral járó díjból

Tizenegy, többségében amerikai kutató részesült egy újonnal létrehozott, a Nobel-díj összegénél több mint kétszer nagyobb, három millió dolláros pénzjutalommal járó tudományos díjból, amelyet informatikai-internetes óriáscégek alapítói hoztak létre a biológiai tudományokban elért kimagasló eredmények jutalmazására és a jövőbeni kutatások ösztönzésére.

A Life Sciencies Breakthrough Prize elnevezésű díjat Jurij Milner orosz internetmágnás, Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi portál vezetője és felesége, Priscilla Chan, valamint Sergey Brin, az Apple informatikai óriáscég egyik alapítója és annak felesége, Anne Wojicki alapította abból a célból, hogy biológiai és orvostudományi kutatásokat ösztönözzenek a jelenleg még gyógyíthatatlan betegek megmentése és az emberi élet meghosszabbítása céljából.

Az idén először odaítélt díjat elsőnek 11, főleg a rák- és génkutatásban jeleskedő tudós, köztük Jamanaka Sinja Nobel-díjas japán őssejtkutató kapta meg, de a jövő évtől csak öt-öt kutatónak adják. Az első 33 millió dollárt a japán őssejtkutatón és a holland Hans Cleversen kívül kilenc amerikai kutató között osztották szét, ezek Cornelia Bragman, David Botstein, Lewis Cantley, Titia de Lange, Napoleone Ferrara, Eric Lander, Charles Sawyers, Berg Vogelstein és Robert Weinberg.

A társadalomnak több hősre, több tudósra, több kutatóra, több mérnökre van szüksége - jelentette ki Mark Zuckerberg a szerdai San Franciscó-i díjátadón. Az ötletgazda Jurij Milner, aki már tavaly létrehozott egy saját, hárommillió dollárral járó díjat a fizikai alapkutatások ösztönzésére, azt hangsúlyozta, hogy az egyik legfontosabb feladat megtartani a tudomány területén a fiatal kutatókat, nehogy jobban fizetett szektorokba vándoroljanak el. Az orosz üzletember úgy látja, hogy egyre szorosabb a kapcsolat a számítógép-tudomány és az orvostudomány között, szerinte egyfajta fúzió megy végbe a tudós mérnökök és a tudós orvosok között.

A Life Sciencies Breakthrough Prize a világ egyik legjobban jutalmazott tudományos elismerése, a Nobel-díjjal még fele ennyi pénz sem jár. Az első kitüntetettek ajánlásokat tesznek az elkövetkező évek díjazottjaira az elismerést kezelő alapítványnak, amelyet Art Levinson, az Apple Inc. informatikai és a Genentech biotechnológiai cég elnöke vezet. A kezdeményezők várják más tehetős emberek csatlakozását is az alapítványhoz.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×