eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Áttörő felismerés az onkológiában

A rákos daganat kevésbé függ attól, hogy hol jelenik meg a testben, sokkal inkább függ a genetikai változásoktól, amelyek a növekedését előidézik. Ezt állapították meg amerikai kutatók, akik 2004-óta kezdtek vizsgálni 24 ráktípushoz tartozó 2500 szövetmintát. A felismerést a Nature tudományos magazinban közölték. A Semmelweis Egyetem II-es számú Patológiai Intézetének igazgatója szerint a megállapítás korábban már sejthető volt, de idáig nem tudták bizonyítani az orvosok.

A különböző ráktípusoknál hasonló genetikai abnormalitásokat találtak amerikai kutatók. A nagyszabású vizsgálatból - melyben 26-féle rák genetikai felépítését elemezték - az derült ki, hogy a rák kevésbé függ attól, hol jelenik meg a testben, sokkal inkább függ a genetikai változásoktól, amelyek növekedését előidézik.

Sok rákot okozó esemény közös a különféle szövettípusok rákjában. A mellrákban, tüdőrákban és veserákban is sok, rákot okozó genetikai esemény azonos. A kezelések szempontjából ez azt jelenti, hogy sok terápiát többféle ráknál alkalmazhatnak.

A mostani megállapítások azon a 2004-ben kezdődött programon alapulnak, amelyben a tudósok elkezdték szisztematikusan feltérképezni a genetikai változásokat a különböző ráktípusoknál. Az elemzéshez 24 ráktípushoz tartozó 2500 szövetmintát gyűjtöttek össze, köztük a tüdő, a prosztata, a mell, a petefészek, a vastagbél, a nyelőcső, a máj, az agy és a vér rákos mintáit. Ehhez még az értékelés során hozzávették 600 tumorminta nyilvánosan közzétett adatait is.

A kutatók megállapították, hogy a legtöbb kópiaszám-eltérés nem csupán egy ráktípusnál fordult elő. A kutatást vezető Matthew Meyerson szerint ez azt is jelenti, hogy a gyógyszerfejlesztéseknél inkább a rákos növekedést irányító genetikai változásokat kellene megcélozni a jövőben. "Szélesebb spektrumú szerek lehetnének, amelyek sok rákkal szemben hatékonyan működnek" - magyarázta.

Tímár Józsefet, a Semmelweis Egyetem II-es számú Patológiai Intézetének igazgatója az InfoRádióban elmondta: az eddig is világos volt, hogy a daganat keletkezése sokféle módon, mégis hasonló genetikai logika mentén történik. Az is egyértelmű volt eddig, hogy a daganatképződés kulcsproblémája a sejtosztódás.

Most azonban kiderült, hogy az általános jellemző nemcsak a sejtosztódásban mutatkozik, hanem a sejthalált szabályozó rendszerekben bekövetkező hibában is.

Mindez hangsúlyeltolódást eredményezhet mind az onkológiai kutatásokban, mind a gyógyszerfejlesztésben. A manapság fejlesztett gyógyszerek általában egyetlen daganattípusra készülnek, holott elképzelhető, hogy egy másiknál is alkalmazható. Nemrég például kiderült, hogy egy, a mellrák esetében mintegy tíz éve alkalmazott antitest-terápia a gyomorrák kezelésében is használható.

Tímár József hozzátette: emellett elképzelhető, hogy a jövőben nem a sejtosztódást gátló gyógyszerekre koncentrálnak a kutatók, hanem a sejthalált szabályozó rendszerre.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Egyszerre két kémügy is kirobbant a héten Németországban, a vádlottak mindkét esetben Kínának szolgáltattak ki titkokat. Míg az első kémügynek politikai vonzata nem volt, a második eset érintettje a második legnépszerűbb német párt, az AfD EP-listavezetőjének egyik munkatársa. Az AfD egy másik EP-képviselőjelöltje pedig korábban azzal került be a hírekbe, hogy orosz pénzt fogadott el. A június 9-i európai parlamenti választások előtt különösen kellemetlenek ezek az ügyek a sokak által szélsőjobboldalinak titulált párt számára, melynek támogatottsága mára érzékelhetően visszaesett a tavaly decemberi csúcs óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×