eur:
392.12
usd:
366.61
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A vártnál jobban megemelkedhet a tengerek vízszintje

Az évszázad végéig a vártnál sokkal gyorsabban, 1,9 méterrel emelkedhet a világ tengereinek vízszintje - derült ki egy új kutatásból.

Az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratának (PNAS) internetes kiadásában ismertetett tanulmány szerint a félőnél sokkal jelentősebb emelkedés számos partvidéki várost és kisebb szigetországok egész sorát fenyegeti.

"Ha elejét akarjuk venni a vízszint elszabaduló emelkedésének, a lehető leggyorsabban meg kell állítani a felmelegedést" - hangsúlyozta Stefan Rahmstorf, a Potsdami Klímakutató Intézet munkatársa, a tanulmány egyik szerzője. A tudósok álláspontja szerint a vízszint emelkedését ugyanis nagyban befolyásolja a Föld átlaghőmérséklete.

A kutatás szerint 2100-ra az óceánok és tengerek vízszintje 75-190 centiméterrel lehet magasabb a ma mértnél. A számításokhoz az utóbbi 130 évben feljegyzett vízszintállásokat és hőmérsékleteket vették figyelembe.

"1990 óta a világ tengereinek szintje évente 3,4 milliméterrel emelkedett, ez kétszerese a 20. századi átlagnövekedésnek" - fogalmazott Rahmstorf, aki Martin Vermeerrel, a helsinki műszaki egyetem szakértőjével jegyzi a tanulmányt. "Amennyiben megmarad ez az arány, az a 21. századra 34 centiméteres emelkedést jelentene. Az adatok azonban egyértelműen azt mutatják, hogy minél melegebb az éghajlat, annál gyorsabban emelkedik vízszint" - hangsúlyozták a tudósok.

A tanulmányban foglaltak szerint az adatok arra utalnak, hogy a tengerek vízszintje az üvegházhatású gázok viszonylag kedvező kibocsátási arányával, valamint a század végéig kalkulált két Celsius-fokos hőmérséklet emelkedéssel számolva is több mint egy métert emelkedik. Nagyobb kibocsátással és négyfokos hőmérséklet emelkedéssel számolva viszont a vízszint már 1,4 métert emelkedik.

A jósolt emelkedés mértéke ily módon háromszorosa annak, ami 2007-ben az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) előrejelzésében állt. Az a jelentés azonban nem vette maradéktalanul figyelembe a grönlandi és az antarktiszi jégveszteséget.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Gyanúsan erős volt az esti órákban a forint

Gyanúsan erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×