Három és fél évesen 3, hét évesen pedig 6 pont volt az IQ-beli különbség a margarint napi rendszerességgel fogyasztó és az azt nem evő gyerekek között - derül ki az aucklandi egyetem felméréséből, amely során a 90-es évek közepén születetteket vizsgáltak.
A három és fél éveseknél mért különbség akkor is fennállt, ha a kutatók figyelembe vettek több más, a szülők foglalkozásával és anyagi helyzetével kapcsolatos faktort. Az idősebbek között azoknak volt alacsonyabb az IQ-ja, akik kis testsúllyal születtek, ebből pedig arra lehet következtetni, hogy az étrend nagy jelentőséggel bír az agy kifejlődésére.
A kutatók szerint egyelőre nem tisztázott, hogy a margarin hogyan hat az intelligenciára, ám vélhetően a transzzsírok a felelősek, ugyanis korábbi vizsgálatok azt mutatták ki, hogy ez emlékezetvesztést okozhat.
A 90-es évek közepén készített margarinokban a transzzsírok aránya 17 százalék volt, ma már csak 1 százalék.
Az aucklandi egyetem kutatói azt is megállapították, hogy a hal és a gabonafélék javítja az intelligenciát.