eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Gyereksors: döntőbb a családi háttér, mint az anya dohányzása?

Ha az anya dohányzik a terhesség alatt, azzal valószínűleg befolyásolja, mekkora súllyal születik meg a gyereke, és azt is, hogy nagyobb korában elhízott lesz-e. A baba fizikai és kognitív fejlődésére azonban nincs káros hatása a kismama dohányzásának - derült ki egy átfogó vizsgálatból.

Amerikai kutatók áttekintették közel 53 ezer, az 1960-as években az Egyesült Államokban született ember adatait, és arra a megállapításra jutottak, hogy azok, akiknek az édesanyja a terhesség alatt dohányzott, nagyobb valószínűséggel születtek kis súllyal - ezt az összefüggést már régóta ismerik.

Arra is találtak bizonyítékot - bár kevésbé egyértelműt -, hogy ezek a gyerekek nagyobb eséllyel híznak el 7 éves korukra, mint a nem dohányzó anyák csemetéi.

Erre az összefüggésre már korábban is rámutattak a kutatók, bár az okokat csak találgatják. Az egyik elmélet szerint a nikotin olyan hatással van a magzat agyára, amely miatt később megnő az étvágya.

A mostani, átfogó kutatás ugyanakkor azt is megállapította, hogy a kismamák dohányzása közvetlenül nem hat a gyerekek fejlődésének egyéb aspektusaira - sem az intelligenciájukra, sem az iskolai teljesítményükre, sem a viselkedésükre.

Első pillantásra ugyan van kapcsolat a kismama dohányzása és a gyerekek különböző fejlődési problémái között, ez az összefüggés azonban eltűnt, amikor a kutatók figyelembe vették a családi környezetet is - a szülők jövedelmét és végzettségét, illetve azt, hogy a gyerek mindkét szülőjével együtt él-e.

Nem jelenti azt, hogy nem káros a dohányzás

Vagyis nagyobb hatással van a gyerek hosszú távú fizikai és szellemi fejlődésére a családi környezet, mint önmagában az a tény, hogy az anyja dohányzott-e a terhesség idején.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a dohányzás nem ártalmas - figyelmeztet a kutatást vezető Stephen E. Gilman, a Harvard Orvosi Egyetem munkatársa. "A dohányzás rákot és szívbetegséget okoz. Az is tény, hogy a dohányos kismamák gyermekei nagyobb eséllyel születnek kisebb súllyal, ennek pedig negatív következményei lehetnek" - hangsúlyozta Gilman.

A kis súllyal született csecsemőknél nagyobb az eséllyel jelentkeznek egészségügyi problémák, és egyes kutatások azt valószínűsítik, hogy bizonyos betegségek - például magas vérnyomás és cukorbetegség - is jobban fenyegetik őket a későbbiekben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×