Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hamarosan bárkiből lehet pókember

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Három éven belül elkészülhet Pókember kesztyűjének prototípusa, amellyel az ablaktisztítók képesek lesznek felmászni a falra, a sziklamászók a sziklára, a robotok pedig még a plafonra is felrohannak a segítségével.

Pókember alakját a képregényszerzők 1962-ben alkották meg. Azóta izgatja az emberek jelentős részét: hogyan lehetne elkészíteni egy ruhadarabot, amely képessé tesz minket mindarra, amit a szuperhős véghezvitt.

A mese főhőse, Peter Parker annak köszönhette különlegességét, hogy megcsípte egy pók, amely korábban radioaktív sugárzást kapott. Hamarosan azonban nem kell ekkora kockázatot vállalni a különleges képességért.

A Kaliforniai Egyetem egyik kutatócsapata bejelentette: tanulmányozzák a gekkókat, tőlük próbálnak ötletet lopni egy olyan kesztyű készítéséhez, amely alkalmassá teheti az embert a pókemberszerű mutatványra. A fejlesztéshez pedig három-öt évre lesz szükségük.

A gekkóláb titkai

A kutatók megvizsgálták a gekkók lábát, amelyről megállapították, hogy nem valamiféle ragasztóanyagnak köszönhetően teszik képessé az állatot arra, hogy felmásszon a falon. A gekkól lábán mikroszkopikus szőrök vannak, ennek segítségével akár egy üvegfalon is képesek felmászni.

A kutatók az apró, setae-nek nevezett szőrök vége ezerfelé ágazik. Egy szőrszál egyetlen hangya súlyát bírná el, ám ezekből igen kis területen milliónyi fér el.

A fejlesztőknek az eddigi ismeretek szerint "csak" az lesz a feladatuk, hogy létrehozzanak elég kicsi szőröket, ezek utána már képesek lesznek azt a fizikai hatást elérni, amit a gekkók kihasználnak.