eur:
392.8
usd:
365.94
bux:
66845.64
2024. április 26. péntek Ervin

Rovarok végeztek a dinoszauruszokkal?

A dinoszauruszok voltak a leghatalmasabb méretű lények, amelyek valaha is a Földet taposták, kihalásukat azonban a legújabb feltételezések apróságok: csípős rovarok okozhatták.

A legújabb teória szerint a szúnyogok, atkák és kukacok által terjesztett betegségek végeztek a dinoszauruszokkal. Legalábbis így gondolja George Poinar, az amerikai Oregoni Állami Egyetem zoológusa, aki úgy véli, hogy a rovarok rohamos elszaporodása a Föld növényvilágát is megváltoztatta, s ezáltal tovább nehezedett az akkor uralkodó dinoszauruszok élete.

A méhek és a többi, növények porzását végző rovar megjelenése elősegítette, hogy elterjedjenek a Földön a virágos növények. Ezek aztán lassan kiszorították a növényevő dinók hagyományos táplálékát.

A táplálékhiány miatt csökkent a növényevő dinoszauruszok száma - s ennek következtében a ragadozóké is. Ez az elmélet azt is megmagyarázza, hogy miért tartott olyan hosszú ideig a dinók kihalása - tette hozzá Poinar professzor.

Eddig az volt a leginkább elfogadott teória, hogy a dinoszauruszok 65 millió éve azért haltak ki, mert egy aszteroida csapódott be a Földbe Mexikó partjainál. Az őslények azonban nem egyszerre haltak ki, "haldoklásuk" több százezer, akár több millió évig is tarthatott.

Ezt pedig Poinar szerint közvetve és közvetlenül is a rovarok okozhatták az általuk terjesztett betegségekkel és a növényvilág megváltoztatásával.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×