Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Központi magyar szerep az életmentő kutatásban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Cukorbetegség, elhízás, érrendszeri rendellenességek - ilyen és más népbetegségekre keres új, keleti gyógymódokon alapuló gyógyszereket az Európai Unió és Kína. A program gyógyszerfelfedezési részét a magyar résztvevő, a Debreceni Egyetem viszi - mondta az intézmény rektora.

Fésüs László kifejtette: óriási az a tradicionális, természetes anyagokból eredő kínai gyógymódtár, amelynek meg kellene jelennie a hagyományos gyógyszerpiacon. Ezeket azonban nem vizsgálták meg Amerikában és Európában a tudományos standardok szerint.

Ennek megváltoztatása érdekében az Európai Unió összeállított egy hálózatot kutatókból, fejlesztőkből, a kínaiak pedig jelentős összeget, 13 milliárd dollárt tettek le, hogy ezek a hatóanyagok gyógyszerekben jelenjenek meg - közölte a Debreceni Egyetem rektora.

A szakember szerint ezzel óriási kiegészítő lehetőséget kap a gyógyszeripar, amit segít, hogy az EU kiváló kapcsolatot alakított ki a kínai tudományos élet vezetőivel.

A projektben a legfontosabb, gyógyszerfelfedezési részt a Debreceni Egyetem viszi, bízunk benne, hogy számos fejlesztési programcsomagot Debrecenben tudunk kimunkálni, majd a gyógyszerpiacra juttatni - tette hozzá Fésüs László.

Az egyetemi tanár úgy véli: a kínai gyógymódok egyebek mellett a cukorbetegség, az elhízás, az érrendszeri rendellenességek kezelésében segíthetnek. A nyugati gyógyszerekhez hozzátéve csökkenthetők lehetnek a mellékhatások is.

A Debreceni Egyetem rektora megjegyezte: a jelenleg gyógyszeripar nagy problémája, hogy rendkívül drága és sokáig tart új hatóanyagok kifejlesztése, az együttműködés révén azonban olcsóbb és rövidebb lehet ez a folyamat.

Hanganyag: Torda Júlia