eur:
389.49
usd:
363.92
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Békában találták meg az agydaganat elleni csodagyógyszert

Az északi leopárdbéka petesejtjéből kivont molekula segíthet az agydaganat gyógyításában. Amerikai és brit kutatók vizsgálatai szerint ugyanis képes célzottan megsemmisíteni a tumorsejteket.

Az amfináz az északi leopárdbéka egyik petesejt-molekulájának változata, amely a kutatás szerint felismeri a tumorsejtek cukorbevonatát, és feltöri azt, majd behatol a sejtbe és elpusztítja azt. Vagyis potenciális gyógymódot jelenthet többféle rákbetegség kezelésében is.

A Bath-i Egyetem és az Alfacell Corporation munkatársai azonban az agydaganat gyógyításában fűzik hozzá a legnagyobb reményeket. Az agyban kialakuló rákos daganatokat jelenleg kizárólag bonyolult műtéttel, illetve kemoterápiával lehet kezelni.

"Ez a molekula nagyon biztató. Olyan, mintha természet anyánk maga adta volna a kezükbe a csodaszert, amely felismeri és megsemmisíti a rákos sejteket" - hangsúlyozta Ravi Acharya professzor, a kutatás egyik résztvevője.

A molekulát ráadásul nagyon könnyű laboratóriumban mesterségesen előállítani - tette hozzá.

Az amfináz a ribonukleáz enzim egyik változata, amely az emlősök szervezetében könnyen ellenőrzés alatt tartható, így nem okozhat semmiféle kárt.

A kutatók ugyanakkor figyelmeztettek, hogy a vizsgálat még nagyon korai szakaszában van, a gyógyításban még évekig biztosan nem lehet majd felhasználni az eredményeiket.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×