eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nász István: ötven éve foglalkozom az adenovírusokkal

A súlyos szembetegséget és tüdőgyulladást okozó vírusok kutatásáért kapta az idén a Magyar Köztársaság Érdemrendje Középkeresztjét a Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézetének professzora. Nász István Széchenyi-díjas virológus-immunológus elmondta: kutatásai ahhoz is hozzájárultak, hogy az adenovírusok segítségével bizonyos daganatos betegségek is kezelhetővé váltak.

Ötven éve foglalkozom az adenovírusokkal - mondta el az InfoRádiónak a Magyar Köztársaság Érdemrendje Középkeresztjével díjazott Nász István, a Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézetének professzora.

Közölte, hogy a súlyos szembetegséget és tüdőgyulladást okozó adenovírusokat 1953-ban fedezték fel.

A professzor kifejtette: izolálták és tipizálták a vírust, majd elkezdték a biológiai tulajdonságait tanulmányozni.

Az ember mellett több mint száz faj vörösvérsejtjeit elemezték az adenovírus típusok vonatkozásában - tette hozzá.

Elmondta, hogy nem csak a megbetegítő, hanem a megelőző és a gyógyító hatást is tanulmányozták.

A vírus DNS-e manipulálható, bizonyos részeket más gének beépítésével lehet helyettesíteni, így ezeket fel lehet használni arra, hogy ellenanyagokat termeltessenek a szervezettel - emelte ki Nász István.

A professzor kiemelte: az adenovírus fehérjeburkát alkotó legfőbb alkatrészek előállításával sikerült ellenanyagokat előállítani, és ezt a módszert rosszindulatú daganatok gyógyításánál is lehet alkalmazni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×