eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Falevelet és füvet ettek az emberfélék 2 millió évvel ezelőtt

Emberfélék egy 1,8 millió évvel ezelőtt élt csoportjának fogmaradványait vizsgálva angol és amerikai tudósok arra jutottak: a Paranthropus robustus étrendje változatos volt, és nem azért haltak ki, mert nem tudtak alkalmazkodni a környezeti változásokkal megjelenő új táplálékokhoz. Valószínűbb, hogy az ember őse, a Homo erectus irtotta ki őket.

Egészen mostanáig a Paranthropus robustus fogainak alakjából következtetve a tudósok úgy vélték: azért pusztult ki a korai emberfélék ezen csoportja, mert táplálkozása túl specifikus volt, és képtelen volt alkalmazkodni a környezet, és így a rendelkezésre álló élelem változásaihoz.

A dél-afrikai Swartkrans-ban talált négy Paranthropus-fog kémiai vizsgálata azonban azt mutatta: változatosan táplálkozott a faj. Szerepeltek az étrendjén gyümölcsök és csonthéjasok, sás, füvek, magvak, falevelek, gyökerek és gumós növények, és valószínűleg hús is.

Az angol-amerikai kutatócsoport, amely a Science című szaklapban jelentette meg vizsgálati eredményeit, arra is talált bizonyítékot, hogy évszakok szerint, illetve az éves csapadékmennyiségnek megfelelően is változott a Paranthropus robustus étrendje.

"Az emberfélék kihasználták a szavanna-környezetben az élelemfélék évszakok szerinti változását. Azt nem tudjuk megmondani, hogy dögevők voltak, vagy vadásztak, de lehetséges, hogy ettek húst" - mondta Thure Cerling, a Utahi-i Egyetem professzora.

{{keretes_cim}}

A Paranthropus robustus az Australopithecina ág Paranthropus nemébe tartozik (korábban Australopithecus robustusnak is nevezték, ami "robusztus déli majmot" jelent magyarul).

A mai emberhez vezető Homo nem megjelenése után tűnt fel, mintegy 2,5 millió évvel ezelőtt és körülbelül 1 millió éve halt ki. Leleteit több kelet-afrikai lelőhelyen megtalálták Etiópiától Ugandáig. A fajt 1938-ban írta le R. Broom.

Agytérfogatuk 500 cm³ körül lehetett, testtömegük pedig 40-80 kg között. Gorillaszerű lények lehettek: robusztus, majomszerű koponyával, erős állkapoccsal, amelyben hatalmas zápfogak ültek.

A koponyatetőn (talán csak a hímeknél) egy erőteljes, nyílirányban (saggitálisan) végigfutó taraj húzódott végig. Az antropológusok kihalt mellékágnak tartják, feltehetően a Paranthropus aethiopicusból fejlődött ki.

Egy elmélet szerint a Paranthropus-fajok a korai Homo erectus-ok túlzott vadászatának eshettek áldozatul.

(forrás: Wikipédia)


Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×