INFORÁDIÓ
2021. április 16. péntek
Csongor

Hol van a kétszáz millió zseniális várományosa?

Infostart / InfoRádió

Úgy tűnik, sikerült megoldani a matematikatörténet egyik legbonyolultabb problémáját, amely egy évszázadon át várt a megfelelő emberre. A Poincaré-sejtés bizonyítását követően azonban most egy újabb rejtéllyel küzd a tudós-társadalom: hol van a problémát megoldó orosz matematikus?

Grigorij Perelman, aki nem csak a Poincaré-sejtés igazolásáért felajánlott egy millió dolláros díj várományosa, hanem a "matematikai Nobel-díjra", a Fields-éremre felterjesztett tudósok között is a legesélyesebb, teljesen eltűnt kollégái szeme elől.

Az orosz matematikus visszavonult Szteklov Intézetbeli posztjáról, és azt sem tudni: elmegy-e egyáltalán a legnevesebb matematikai díj, a Fields-érem átadására Madridba.

Az sem biztos, hogy elfogadja

John Ball professzor, a Nemzetközi Matematika Szövetség elnöke azt nem volt hajlandó elárulni, hogy kapcsolatban van-e Perelmannal, de annyit elmondott, hogy az orosz tudós visszautasította azt a felkérést, hogy előadást tartson a madridi konferencián.

Gang Tian princetoni professzor, aki társszerzője a Perelmann Poincaré-bizonyítását magyarázó 473 oldalas kalauznak, azt mondja: az is kérdéses, hogy az orosz géniusz egyáltalán elfogadja-e a Fields-érmet.

Gang Tian szerint Perelmant egyáltalán nem érdeklik az anyagiak, így a Poincaré-sejtés igazolásáért felajánlott egy millió dolláros díj sem.

Milleniumi feladvány

A háromdimenziós terek leírásával kapcsolatban felállított Poincaré-sejtés egyike ugyanis a hét "millenniumi" feladványnak, melyek megoldásáért a massachusetts-i Cambridge-ben működő nonprofit alapítvány, a Clay Matematikai Intézet egy-egy millió dollárt ajánlott fel még 2000-ben.

Perelman 8 éven át, a világtól teljesen visszavonultan dolgozott az 1904-ben, Jules Henri Poincaré francia matematikus által felvetett probléma megoldásán, majd bizonyítását több részletben az interneten tette közzé, hogy kollégái ellenőrizhessék.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018