eur:
392.9
usd:
366.35
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Saint-Denis, 2016. július 11.Cristiano Ronaldo, a győztes portugál válogatott csapatkapitánya megcsókolja a kupát a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság döntőjében vívott Franciaország - Portugália mérkőzés eredményhirdetésén a Saint-Denis-i Stade de France stadionban 2016. július 10-én. Portugália a hosszabbításban szerzett góljával 1-0-ra győzte le a házigazda francia csapatot. (MTI/EPA/Federico Gambarini)
Nyitókép: MTI/EPA/Federico Gambarini

Előkelő helyen a magyar bajnokság a labdarúgó Eb-n

Minden készen áll a labdarúgó Európa-bajnokság pénteki rajtjára, a római Olaszország–Törökország mérkőzéssel kezdődik majd a torna. A ráhangolódás utolsó óráiban érdemes még néhány apró érdekességet kicsemegézni a 24 csapat huszonhatos keretéből.

A legtöbb játékost a legutóbbi Bajnokok Ligája-sorozat két döntőse, a Chelsea és a Manchester City adja a keretekbe, 15-15 játékossal. Eggyel „marad csak le” a Bayern München, az élcsoportba tartozik még a Juventus (12), a Dinamo Kijev (11), a Manchester United, a Borussia Mönchengladbach és a Borussia Dortmund (10-10), valamint az RB Leipzig és az Atalanta (9-9).

Elképesztő számú futballista került be angol klubból, az összesen benevezett 624 futballistából 146 az angol, s még további hat futballista is idetartozó, hiszen az angol bajnoki rendszerben szereplő walesi klubok, a Cardiff City és a Swansea közül valamelyikbe tartoznak.

Ebben a tekintetben a német Bundesliga a második (91 játékos), az olasz Serie A a harmadik (74), a La Liga a negyedik (42), míg az ötödik helyezett orosz bajnokság (32) megelőzi a franciát (30).

Figyelemre méltó, hogy a magyar OTP Bank Liga, a maga 17 játékosával – s ebben még nincs is benne a 2020–2021-es idény végén az Egyesült Államokba igazolt, de az előző szezont az MTK-ban, illetve a Bp. Honvédban töltő Schön Szabolcs és Gazdag Dániel – a holland élvonallal holtversenyben kilencedik.

Több mint kétszer annyi futballistát ad a magyar NB I, mint a portugál élvonal,

ami persze egyszersmind azt is jelzi, hogy a címvédő keretében nagyon sok a légiós.

Mindenesetre az is tény, hogy a világfutball globalizációja, a sorompók felemelése előtt természetesen volt már arra példa, hogy egy Európa-bajnokságon 17 futballista képviselje a magyar bajnokságot (1964-ben és 1972-ben, értelemszerűen, nem volt légiósa a magyar csapatnak, tehát minden kerettag hazai klubból került be), de arra még nem, hogy a mi bajnokságunk öt válogatottba, a magyar mellett az észak-macedónba, az ukránba, a szlovákba és a finnbe is adjon játékost.

A legtöbb válogatottba, nyolcba, tehát minden harmadikba, a Chelsea ad játékost, az angolba, a németbe és a franciába hármat-hármat, az olaszba kettőt, a dánba, a horvátba, a spanyolba és a skótba egyet-egyet. A két manchesteri klubnak egyaránt hét válogatottban lesz képviselője.

A keddi Németország–Franciaország mérkőzésen 12 Bayern-játékos szerepel majd a két keretben, nyolc a németeknél, négy pedig a franciáknál.

A kerettagok közül a legmagasabb válogatottsági szám (175) Cristiano Ronaldóé, összesen 25 játékos van már túl a századik válogatottságán. A szerzett gólok számát tekintve is a portugál világklasszis a rekorder, 104 találattal.

A legidősebb mezőnyjátékos honfitársa és barátja, Pepe, aki 38 éves és 105 napos. Néhány hónappal még nála is idősebb a kapusok közül a holland Maarten Stekelenburg (38 éves, 262 napos). A legfiatalabb mezőnyjátékos a lengyel Kacper Kozlowski (17 éves 238 napos), a legfiatalabb kapus az ukránok harmadik számú kapusa, Anatolij Trubin, aki 19 éves és 314 napos.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×