eur:
392.25
usd:
366.77
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
PRAGUE, CZECH REPUBLIC - JUNE 07: Pietro Terracciano of ACF Fiorentina fails to save a penalty from Said Benrahma of West Ham United, West Ham Uniteds first goal during the UEFA Europa Conference League 2022/23 final match between ACF Fiorentina and West Ham United FC at Eden Arena on June 07, 2023 in Prague, Czech Republic. (Photo by Alex Grimm/Getty Images)
Nyitókép: Alex Grimm/Getty Images

A West Ham United nyerte a Konferencia-ligát

Gyenge első félidő után három gólt hozott a Konferencia-liga döntője Prágában. A West Ham United első vezető gólját még kiegyenlítette a Fiorentina, a másodikat már nem tudta. A londoni klub nyerte a trófeát (2-1)

Az angolok már a kezdő sípszó előtt védekeztek. Igaz, nem a pályán, hanem a közösségi médiában. Azt állították, hogy nagyjából húszezer West Ham United-szukoló van a városban (ötezer jegyet kaptak), s minden rendben volt eddig. Erre megjöttek az olaszok, akik szétverik Prága belvárosát. Aligha kell mondani: a lilába öltözött toszkániai szurkolók másképpen látják a kérdést.

A két csapat összeállítása:

  • Fiorentina: Terracciano – Dodo, Milenkovics, Ranieri, Biraghi – Mandragora, Amrabat, Bonaventura – N. González, Jovics, Kouamé.
  • West Ham United: Areola – Coufal, Zouma, Aguerd, Emerson – Soucek, Rice, Paquetá – Bowen, Antonio, Benrahma.

A két cseh játékosa miatt a hazai szurkolók támogatását is élvező West Ham United aktívabban kezdte a mérkőzést. A 13. percben Declan Rice lövése okozott némi izgalmat.

A félidő közepére 69:31 lett a labdabirtoklási arány, a Fiorentina szempontjából.

Biraghit, az olasz csapatkapitányt fejbe dobták az angol szurkolók. Vérzett a feje. Ha ez a Puskás Arénában történik?

Az első félidő hosszabbításának ötödik percében Luka Jovics öt méterről a kapuba fejelt, de néhány centivel előrébb állt, mint az utolsó védő.

PRAGUE, CZECH REPUBLIC - JUNE 7: Luka Jovic of Fiorentina scores a goal to make it 1-0 but its ruled out for offside after a VAR review during the UEFA Europa Conference League 2022/23 final match between ACF Fiorentina and West Ham United FC at Eden Arena on June 7, 2023 in Prague, Czech Republic. (Photo by Robbie Jay Barratt - AMA/Getty Images)
Luka Jovics lesről fejelt a hálóba. (Fotó: Robbie Jay Barratt - AMA/Getty Images)

Öt perc eltelt a második félidőből, némi túlzással több az ápolás, mint a játék.

Az 57. percben Cabral lőtt, Areola védett. Ez volt a Fiorentina első, a kaput eltaláló lövése.

Az 58. percben Biraghi kézzel ütötte haza a kapusához a labdát. A VAR megnézte, Cerro Grande is megnézte, aztán a spanyol bíró megítélte.

A 61. percben jöhetett a büntető, miután mind a két csapat cserélt. Az algériai Said Benrahma magabiztosan a hálóba vágta a labdát, 1-0 a West Ham Unitednek.

A 67. percben kiegyenlített a Fiorentina, Giacomo Bonaventura szép mozdulattal lőtt a hálóba, 1-1.

Mandragora 15 méterről, középről, a kapu mellé lőtt.

Nagyon jót tett az első gól a mérkőzésnek, megélénkült a játék.

A 90. percben Lucas Paqueta kiváló labdával kiugratta Bowent, akji 14 méteről a hálóba lőtt. Ismét a West Ham vezet, 2-1-re.

Három és fél perce maradt az olaszoknak.

Lecsorgott a hátralévő játékidő, a West Ham United nyerte a 2022–2023-as Konferencia-ligát.

Érdekességek

A West Ham United, amely sikerével a következő idényben az Európa-ligában indulhat, legutóbb 58 éve diadalmaskodott nagy kontinentális versenysorozatban: a szigetországi klub 1965-ben a KEK trófeáját hódította el, azóta döntőig ugyan eljutott, de 1976-ban alulmaradt a belga Anderlechttel szemben szintén a KEK-ben.

A győztes angol csapat keretének a kapus Hegyi Krisztián is tagja volt, de nem nevezték a találkozóra.

A West Hamet erősítő olasz Emerson Palmieri lett az első olyan labdarúgó, aki az európai szövetség (UEFA) égisze alá tartozó összes versenysorozatban diadalmaskodott, azaz a Konferencia-liga mellett megnyerte a Bajnokok Ligáját (2021), a Európa-ligát (2019), az európai Szuperkupát (2021), valamint az Európa-bajnokságot (2021) is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 14:15
2024. április 26. 12:47
×
×
×
×