eur:
394.42
usd:
370.25
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Magyar szurkolók a a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának második fordulójában játszott Magyarország - Franciaország mérkőzés végén a Puskás Arénában 2021. június 19-én. A társházigazda magyar válogatott 1-1-es döntetlent játszott a világbajnok francia csapattal.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Nagy-magyarországos szurkolói tilalom – megszólalt Csányi Sándor

Az MLSZ elnöke szerint közös ügy, hogy ne kockáztassák a zárt kapus büntetést. Emellett egyértelmű állásfoglalást kért az UEFA-tól a jelkép használatáról.

Mint az Infostart az MLSZ közlésére hivatkozva szerdán megírta, a Magyar Labdarúgó Szövetség a jövőben nem engedi, hogy a válogatott mérkőzésein nagy-magyarországos szurkolói jelképeket, zászlókat, drapériákat, lepedőket, molinókat helyezzenek el a lelátókon, kifejezetten az UEFA és a FIFA "antipolitikus" törekvéseire hivatkozva; ne értelmezhessék politikai üzenetnek a nagy-magyarországos ábrázolásokat a nemzetek közti szövetségek.

A Mi Hazánk parlamenti párt és szurkolói csoportok nagy felháborodását kiváltó szövetségi intézkedés nyomán Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke interjút adott a Nemzeti Sportnak, amelyben kifejtette, nem igazságos megalkuvónak minősíteni az MLSZ-t, mert

"nem hiszem, hogy jó hazafi, aki a zárt kapus büntetést kockáztatja.

Márpedig a mi legfőbb célunk elkerülni, hogy a stadionok be legyenek zárva, éppen a szurkolók, a magyar válogatott és mindannyiunk közös érdekében."

Az elnök szerint egyértelmű a kommunikáció, a Nagy-Magyarország térkép használatát minden korlátozás nélkül, sálon, zászlón, molinón, minden formában engedélyezi a szövetség a hazai mérkőzéseken. A nemzetközi meccsekre azonban az UEFA által követett gyakorlat érvényes, és a felfüggesztett zárt kapus mérkőzésre vonatkozó büntetéssel a szerbek elleni Európa-bajnoki selejtező előtt "ennek a jelképnek a használata akkora nemzetközi figyelmet kapna, ami könnyen súlyos következményekkel járhat".

Közben az MLSZ folyamatosan kapcsolatban van az UEFA-val, már egy tavaly októberi beadványban is igyekezett egy konkrét ügy kapcsán elmagyarázni a döntéshozóknak, hogy nem tekintendő kirekesztő megnyilvánulásnak ennek a jelképnek a használata. Emellett Csányi Sándor személyesen kezdeményezett olyan megbeszéléséket, amelyek egyértelműen tisztázzák, hogy az UEFA engedélyezi vagy tiltja, hogy megjelenjen a Nagy-Magyarország ábrázolás a lelátón. "A kezdeményezéssel természetesen az a célom, hogy az európai szövetség és a FARE is vegye le a tiltólistájáról a Nagy-Magyarország jelképet" – mondta az MLSZ elnöke.

Frissítés: Az ügyben másnap, pénteken Szijjártó Pétert is kérdezték egy sajtóeseményen. A külgazdasági és külügyminiszter válaszában kifejtette: "Van ez a FARE nevű szervezet, biztosan hallottunk már róla. Ez a FARE nevű szervezet, ez gyakorlatilag egy ilyen önkéntes munkásőrök szervezete. Ez egy olyan szervezet, amelynek tagjai azért élnek, hogy feljelenthessenek. Feljelenthessenek embereket teljesen agyament módon. Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen egy futballmeccset sem. Sose azért mentek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, hogy mit lehet feljelenteni. És jól láthatóan fogalmuk sincs a történelemről. Tehát feljelenteni minket azért, mert az úgynevezett Nagy-Magyarországot ábrázoló zászlók jelentek meg egy stadionban, ez a történelmi ismeretek teljes hiányára vall. Amit itt Nagy-Magyarországként írunk le, az egy történelmi tény. Ez nem revizionizmus, nem a szomszédaink fenyegetése, nem nacionalizmus, az egy történelmi tény. Valamikor nézett ki így Magyarország, valamikor volt ekkora Magyarország. Nézze, nekem van két általános iskolás fiam. Mind a kettő utánpótlás labdarúgó. A nagyobbik már felsős, és ők tanulnak történelmet. És ha jól láttam múltkor, történelem atlaszukban már vannak olyan képek, amelyek, ahogy történelmileg alakult Magyarország területe, volt olyan időszak, amikor ekkora volt Magyarország. Most majd a következő mérkőzésén a Dunakeszi Városi Sportegyesületnek a FARE ellenőr kitépeti majd minden gyerek történelem atlaszából ezt a képet? Vagy hogyan? Tehát tényleg olyan szintű nonszensz az, amit ez a szervezet művel. Én jól ismerem az UEFA elnökét, kiváló ember, térségünkből való, szlovén. Én nagyon remélem, hogy megszabadítja az UEFA-t is, meg az európai futballt is ettől a munkásőr szervezettől, mert ezek csak bajt okoztak, meg bajokat is fognak okozni, jól látszik, fogalmuk sincsen a világról, halvány lila segéd fogalmuk… - elnézést az Újpestiektől – halvány fogalmuk sincsen a magyar történelemről."

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×