eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Bíró Attila szövetségi kapitány a vízilabda Európa-bajnokság női tornájának negyeddöntőjében, a Magyarország - Spanyolország mérkőzésen Splitben 2022. szeptember 5-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Bíró Attila: két játékosnak biztos a helye, a többiek mind pótolhatók

Jelenleg 20-21 magyar női vízilabdázó bízhat abban, hogy nagy szerepet kaphat a júliusi fukuokai világbajnokságon és az olimpiai ciklus hátralévő részében – mondta az InfoRádiónak Bíró Attila szövetségi kapitány.

A kvalifikációra készülnek, arra kell megtalálni azt a 13-15 embert, aki ki tudja vívni a kvótát – szögezte le Bíró Attila.

Mint a női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya elmondta, eddig csak az Európa-bajnokságon volt 15-ös keret, elképzelhető, hogy a korábbi 13-mal szemben az idei világbajnokságon is már 15 játékos lehet ott minden válogatottban. 20-21 játékosnak van reális esélye arra, hogy a bő keretbe beférjen. Hozzátette, hogy mindig feltűnhet egyik pillanatról a másikra fiatal tehetség, de úgy gondolja, ismeri, követi annyira az itthon és külföldön játszókat, beleértve az Amerikában magyarként pólózókat, hogy ne érje meglepetés.

Két játékosnak biztos a helye.

„Keszthelyi Rita és Parkes Rebecca bizonyította az elmúlt években, hogy nélkülük ez a válogatott félkarú óriás. Keszthelyi távolléte megmutatta az Európa-bajnokságon, hogy nélküle ez a csapat nem ugyanaz. Parkes pedig az első számú centerünk, nemzetközi klasszisá nőtte ki magát. Ráadásul amikor nem játszott – és sajnos az Európa-bajnokságon poszt-Covid tünetek miatt kevésbé volt terhelhető és nem volt olyan fizikai állapotban, ahogy elvárhattam volna –, látszott a teljesítménye hiánya. Mindenki más pótolható, ezt bizonyította sajnos az Európa-bajnokság” – mondta Bíró Attila.

Hozzáfűzte,

jó néhányan bizonyítottak, Gurisatti Grétáéktól Leimeter Dóráékon keresztül olyan játékosok, akiknek még hullámzóbb a teljesítménye, de az a generáció az olimpiára vagy a kapitány reményei szerint már idén a vébére beérhet.

Kapus poszton négy-öt játékost folyamatosan figyelemmel kísér. Magyari Alda az első számú kapus nála, bár az ő játékát is stabilizálni kell. Folyamatosan fejlesztik a képességeit, ami egy 22 éves játékos esetében nem is meglepő. A többi, 3-4 kapusjelöltnek állandóan programot írnak, foglalkoznak velük. Az a legfontosabb Bíró Attila szerint, hogy legyen két olyan kapus, akivel elérhető az olimpiai kvalifikáció.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×