eur:
392.4
usd:
365.88
bux:
66807.7
2024. április 26. péntek Ervin
Az aranyérmes Kopasz Bálint a dobogón a férfi kajak egyes 1000 méteres döntőjének eredményhirdetésén a müncheni multisport Eb keretében zajló kajak-kenu Európa-bajnokságon 2022. augusztus 20-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

A kajakkirály Kopasz Bálint elárulta a nagy tervét

Egy évvel az olimpia után is Kopasz Bálint a kajakkirály. A tokiói játékokon 1000 méteren egyesben aranyérmes versenyző a kanadai világbajnokságon és a müncheni Eb-n is nyert fő számában, ráadásul Nádas Bencével 500 méteren párosban is duplázni tudott. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok kajakozót kérdeztük.

Kopasz Bálint szerencsésnek nevezte, hogy mind a halifaxi világbajnokságon, mind a müncheni Európa-bajnokságon hozni tudta azt a formát, amit korábban az edzésein 1000 méteren, noha mások voltak a versenykörülmények, gondolva az időjárási (szél) viszonyokra, illetve magára a környezetre, továbbá az amerikai megmérettetés esetében az 5 órás időeltolódásra, ami kicsit megzavarta a bioritmusát.

Mint mondta, mind mentálisan, mind fizikailag a topon érezte magát a saját számában, tehát K-1 1000 méteren és a K-2 500 méteren Nádas Bencével is.

1000 méteren egyesben Fernando Pimentával csatározott, vagyis csatázott volna, ha a portugál nem kötött volna be a hajrára, így végül nagyon simán megelőzte. Kopasz Bálint a finálét illetően úgy érzi, nagyon jó taktikát sikerült ismét fölépítenie.

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar kajakozó elárulta, ennek megválasztásáról

mostanság a rajtot követően szokott dönteni, mérlegelve a saját formáját és erejét.

A müncheni döntőben sem volt másképp – tette hozzá a sportoló –, így miután azt érezte, Pimenta nem volt annyira erőteljes az első kétszáz méteren, úgy határozott, fokozatosan fogja felhúzni a sebességet, elengedve kicsit a portugált, aki egyébként is ki szokott ugrani és fantasztikus utazósebességet képes menni 800 méterig. Kopasz Bálint érzése szerint riválisa el is bízta magát, amit ő az előnyére tudott váltani, és az utolsó 100 méteren – szokásához híven – megindította a hajót, aminek köszönhetően végül győzni is tudott. „Jött az erő folyamatosan… Még az utolsó 50-en is tudtam egy kicsit belerakni” – fogalmazott a kajakos, akinek bevallása szerint a „tejsav természetesen már ott volt az izmokban”, vagyis erőteljesen fáradt.

Arra is kitért, hogy a müncheni 1000 métert nem érezte annyira keménynek, mint a halifaxit, ahol sokkal erősebb szembe szélbe kellett eveznie. Az Eb-t illetően igazából el sem tudta dönteni, milyen volt az időjárás, ami egyébként egy nagyon fontos tényező a sportágban. Az biztos, hogy a rajtnál gyenge oldal irányú hátszélben indulhatott, majd a végére kisimult a víz és szélcsendben tudott befutni – tette hozzá.

Vasárnap Nádas Bencével 500 párosban is nagyjából hasonló volt a forgatókönyv: a hazai német duó a futam elején elhúzott, majd szintén bekötött a végére, így a mieink simán győzni tudtak.

Kopasz Bálint szavai alapján miután az 500 méteres versenytáv hasonló az 1000 métereshez, itt is fontos a jó taktika, amit Nádas Bencével minden futam előtt egyeztetnek a hiba elkerülése végett. A döntőre teljesültek is a megbeszéltek: jól rajtoltak, nem ragadtak be és nem is engedtél el nagyon a mezőnyt, noha a németek kilőttek, de ez várható volt – magyarázta a sportoló –, így nem riadtak meg. 200 méteren aztán megindították a hajót, ahogyan Halifaxban is tetté, szép fokozatosan felhúzva a csapást, beleadva az erőt, és ennek köszönhetően még az utolsó 50, 100 méteren is gyorsulni tudtak, ellenben a többi versenyzővel – idézte föl Kopasz Bálint. „Nem sokkal nyertünk, de nem is baj, hiszen szinte egyszerre futnak be a versenyzők, rövid a táv és szuper jó egységek indulnak.”

Nádas Bencével alkotott kettősük gyakorlatilag

futamról futamra egyre jobb, folyamatosan érnek össze

– értett egyet Kopasz Bálint, aki szerint kicsit későn kezdték meg a közös edzéseket, hiszen csak a nyár közepén döntötték el, hogy újból összeállnak azzal a céllal, hogy ismét dobogós helyezéseket érjenek el nemzetközi versenyeken. Úgy érzi, nagyszerű felkészítést kaptak edzőjétől, Demeter Iréntől, akinek a közreműködésével heti két alkalommal tudtak Nádas Bencével gyakorolni a világbajnokságra. Mint megjegyezte, a kitartó gyakorlásnak köszönhetően egyre jobban le tudja követni Nádas Bencét, akire

olykor kicsit még „rásiet”, de ez előnyükre is válik, mert akkor társai érzi, van erő, ami magabiztosságot adhat számára, hogy „fut a hajó és gyors”.

Kopasz Bálint összességében nagyon elégedett a párosukkal, úgy látja, hogy van jövőjük is. Mindazonáltal azt még nem tudja, hogy hogyan alakul a forgatókönyv;

arról is hallott, hogy jövőre mindenki csak egy számot vihet, így akkor ő az 1000 méter egyest szeretné megpályázni,

de ha lenne rá lehetőség, Nádas Bencével is újra hajóba szállna az idei sikerek után.

Kopasz Bálint végül az idei formáját illetően azt mondta, nem gondolná, hogy a tavalyi eredményeihez képest sikerült volna előrelépnie, főleg az időeredményeket látva. Igaz, mint hozzátette, a széljárás sem igazán kedvezett annak, hogy újra megevezze a 3:20-at, amit a tokiói olimpián ért el, vagy akár ez alá is bemenjen, ami a nagy terve.

Hozzátette, hogy

felszedett némi izomtömeget, aminek se előnyét, se hátrányát nem érzi,

tehát ugyanazt az erős utazótempót tudta vinni, mint az elmúlt évben, amikor nagyon formában érezte magát az Európa-bajnokságon, az olimpián és a világbajnokságon egyaránt.

De annak is örül, hogy nem fogyott el az ereje és a kitartása, hiszen nagyon keveset pihent 2021-ben, most azonban majd többet tervez, hogy újult erővel vághasson neki a következő évnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 14:15
2024. április 26. 12:47
×
×
×
×