eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Chelsea players lift the trophy after winning with his team the UEFA Super Cup Final match between Chelsea CF and Villarreal CF at Windsor Park on August 11, 2021 in Belfast, Northern Ireland. (Photo by Jose Breton/Pics Action/NurPhoto via Getty Images)
Nyitókép: Jose Breton/Pics Action/NurPhoto/Getty Images

Kepa a nap hőse, a Chelsea pedig a Szuperkupa-győztes

Tizenegyespárbajban a Chelsea nyerte meg az UEFA Szuperkupát, 1-1-es döntetlen után Kepa, aki a 119. percben állt be, két lövést is megfogott.

A mérkőzést élőben tudósítottuk, ezt visszaolvashatják, a fotókat visszanézhetik alább.

A Bajnokok Ligája-címvédő angol csapatnál a 22 éves védő Trevoh Chalobah, míg az Európa-liga-győztes spanyoloknál a 24 éves szenegáli csatár Boulaye Dia ezen a találkozón mutatkozott be együttesében.

A Chelsea kezdett aktívabban és az első félidő első felében hatalmas labdabirtoklási fölényben játszott, ami a 27. percben érett góllá: Havertz bal oldali lapos beadására középen Zijecs egyedül érkezett középen. A gólszerzőt az első játékrész hajrájában sérülés miatt le kellett cserélni, Gerard Moreno hatalmas erejű lövése pedig a ráadásban a keresztlécet találta telibe.

A fordulás után hat perccel újabb kapufát lőtt a Villarreal, amely átvette a találkozó irányítását és veszélyesebben játszott ellenfelénél. Tomas Tuchel, a Chelsea vezetőedzője a félidő derekán hármat cserélt, egy szép összejáték után - Dia sarokkal készítette le a labdát a tizenhatoson belül - Gerard Moreno révén ennek ellenére egalizált a Villarreal. A kapott gól után ismét magasabb sebességi fokozatra kapcsoltak a londoniak, de a rendes játékidőben újabb találat nem esett.

A hosszabbításban mindkét csapat a biztonságra törekedett, igazán nagy gólhelyzet nem volt, így tizenegyespárbaj döntött, amelyre Tuchel levitte a meccset végigvédő Mendyt és behozta Kepa Arrizabalagát. A 26 éves spanyol hálóőr - akit az előző szezonba szorított ki a kezdőből Mendy - Mandi, majd a hetedik párbajban Raúl Albiol kísérletét is hárította, és mivel csapattársai közül csak Havertz hibázott, 1998 után másodszor lett a Chelsea-é a Szuperkupa.

A Villarreal története során először veszített tizenegyespárbajt az európai kupaporondon, eddig háromból három volt a mérlege, legutóbb épp az EL-döntőben győzte le így a Manchester Unitedot.

Az élő tudósítás és a fotók

Az angol Chelsea, a BL győztese és a spanyol Villarreal, az Európa-liga címvédője játszik egymással Belfastban az UEFA Szuperkupáért.

A Chelsea kezdő tizenegye: Mendy – Zouma, Chalobah, Rüdiger – Hudson-Odoi, Kovacic, Kante, Marcos Alonso – Zijes, Werner, Havertz, azaz Thomas Tuchel egyetlen olyan játékost sem állított be (egyelőre), aki az Európa-bajnokságon legalább az elődöntőig jutott.

A Chelsea-ben az első tétmérkőzését játssza a Sierra Leone-i származású Trevoh Chalobah. A klub nevelése, de a legutóbbi három szezont kölcsönben töltötte, előbb az Ipswich Town, majd a Huddersfield Town játékosa volt a Championshipben, aztán a francia élvonalban, a Lorient-ban töltött el egy évet.

A Villarreal névsora: Asenjo – Foyth, Albiol, Pau Torres, Pedraza – Trigueros, Capoue, Alberto Moreno, Pino – Gerard Moreno, Dia

BELFAST, NORTHERN IRELAND - AUGUST 11: The UEFA Super Cup trophy is seen on display inside the stadium prior to the UEFA Super Cup 2021 match between Chelsea FC and Villarreal CF at the National Football Stadium at Windsor Park on August 11, 2021 in Belfast, Northern Ireland. (Photo by Chris Lee - Chelsea FC/Chelsea FC via Getty Images)
(Chris Lee - Chelsea FC/Chelsea FC - Getty Images)

Marcos Alonso elszaladt a balszélen, beadását szögletre mentették a spanyol védők. A szöglet után Timo Werner álló helyből lőtt, Sergio Asenjo bravúrral védett. A 6. percben jártunk.

Ngolo Kanté, a Chelsea mai csapatkapitánya labdaszerzés után 17 méterről lőtt, alig a kapu mellé. A kapus rajta volt a lövésen.

Érdekes meccs lesz, az első negyedórát elnézve nem valószínű, hogy Wernernek vagy Havertznek lesz módja nagy területet befutni.

Thomas Tuchel a mérkőzés előtt három játékost nevezett meg, akiktől kiugró, a 2020–2021-esnél (is) jobb teljesítményt vár az idényben, közülük az egyik Hakim Zijes volt, aki a 26. percben vezetést szerzett a Chelsea-nek. Egy másik meg a gólpasszt adó Kai Havertz.

Marcos Alonso hosszú labdával megjátszotta a német játékost, akinek a beadása után Zijes az öt és feles közelébe érkezve biztos lábbal pörgette a labdát a kapuba, 1-0 a londoni Kékeknek.

BELFAST, NORTHERN IRELAND - AUGUST 11: Hakim Ziyech of Chelsea scores their team's first goal under pressure from Alfonso Pedraza of Villarreal during the UEFA Super Cup 2021 match between Chelsea FC and Villarreal CF at the National Football Stadium at Windsor Park on August 11, 2021 in Belfast, Northern Ireland. (Photo by Chris Lee - Chelsea FC/Chelsea FC via Getty Images)
Chris Lee - Chelsea FC - Getty Images

Az első Villarreal-helyzet: Boulaye Dia, az új szerzemény már csak Édouard Mendyvel állt szemben, lőtt, de a kapus bravúrral hárított. Érdekes, hogy ők ketten hajdanán a Reimsben klubtársak is voltak, s mindketten a szenegáli válogatott tagjai.

Reagált a Chelsea, előbb Marcos Alonso, majd Zouma hagyott ki helyzetet.

Hakim Zijesnek megsérült az alkarja, perceken keresztül ápolták, majd kénytelen volt cserét kérni. Christian Pulisic állt a helyére.

A 45+3. percben, a félidő utolsó jeleneteként Alberto Moreno az öt és felesról telibe lőtte a keresztlécet.

Kai Havertz éles lövése az oldalhálóban kötött ki.

Az 52. percben Mendy elcsúszott kirúgás közben, Gerard Moreno egyedül törhetett kapura, de a kapufára vágta a labdát. Kicsit hozzáért a kapus is.

Pedraza helyére az ecuadori Estupiñán állt be a Villarrealba.

A 64. percben hármas csere a Chelsea-ben, Kanté (a mezőny eddigi legjobbja), Werner és Zouma ment le, Jorginho, Mount és Christensen állt be.

A cserék jelentik az eseményt a játék ezen szakaszában, Mario Gaspar és Mio Gómez állt be a spanyolokhoz, Capoue és Trigueros helyére.

A 73. percben Rüdiger rossz passza után Gerard Moreno labdát szerzett, kiugratta Boulaye Diát, aki ügyesen besarkalta a mögötte keletkezett üres területre a labdát, amelyet Gerard Moreno felemelt 12 méterről a felső sarokba, 1-1.

BELFAST, NORTHERN IRELAND - AUGUST 11: Gerard Moreno of Villarreal scores their team's first goal past Edouard Mendy of Chelsea during the UEFA Super Cup 2021 match between Chelsea FC and Villarreal CF at the National Football Stadium at Windsor Park on August 11, 2021 in Belfast, Northern Ireland. (Photo by Catherine Ivill/Getty Images)
Catherine Ivill - Getty Images

Hudson-Odoi helyén César Azpilicueta a Chelsea-ben. A másik oldalon Diát Dani Raba, Alberto Morenót Manu Morleno váltotta.

Marcos Alonso az oldalhálóba lőtte a labdát, ezzel ért véget az első 90 perc. Következik a hosszabbítás.

Mind a két csapat próbálkozott beívelésekkel, a kapusok magabiztosan lehúzták a labdát.

Mason Mount és Kai Havertz ügyeskedett a tizenhatoson belül, Pulisic nem találta el jól a labdát, a jobb sarok mellé lőtt viszonylag közelről 8-9 méterről.

A 106. percben Mason Mount elé pattant a labda, kirúgta maga alól, Sergio Asenjo bravúrral védett.

A Chelsea többet birtokolta a labdát a hosszabbításban, de alig jutott helyzetig. Nagy helyzetig pedig egyáltalán nem.

A 119. percben Kepa, a cserekapus beállt Mendy helyére, a tizenegyespárbajra készülve. Nem kellett labdához érnie, így várja a szétlövést.

Raul Albiol és César Azpilicueta választott, a Chelsea kezdte a lövéseket.

Kai Havertz: rossz lövés, védett Asenjo, 0-0.

Gerard Moreno: kapufáról, de gól, 1-0 a Villarrealnak.

César Azpilicueta: hibátlan, 1-1.

Aissa Mandi: Kepa jól elkapta a sarkot, védett, 1-1.

Marcos Alonso: gond nélkül, 2-1 a Chelsea-nek.

Estupiñán: gól, 2-2

Mason Mount: nincs hiba, 3-2.

Gómez: kiegyenlített, 3-3.

Jorginho: fölényesen, 4-3.

Dani Raba: elküldte Kepát jobbra, s belőtte a bal sarokba a labdát, 4-4.

Christian Pulisic: sima ügy, 5-4.

Juan Foyth: Kepa túl korán elindult, az argentinnak nem volt nehéz dolga, 5-5

Antonio Rüdiger: szép lövés, 6-5.

Raúl Albiol: most eltalálta Kepa a sarkot, védett. A Chelsea a Szuperkupa-győztes.

BELFAST, NORTHERN IRELAND - AUGUST 11: A detailed view of the UEFA Super Cup trophy as it is engraved with 'Chelsea FC' following their victory in the UEFA Super Cup 2021 match between Chelsea FC and Villarreal CF at the National Football Stadium at Windsor Park on August 11, 2021 in Belfast, Northern Ireland. (Photo by Lukas Schulze - UEFA/UEFA via Getty Images)
Lukas Schulze - UEFA - Getty Images
BELFAST, NORTHERN IRELAND - AUGUST 11: Players of Chelsea pose for a photo with the UEFA Super Cup Trophy following victory in the UEFA Super Cup 2021 match between Chelsea FC and Villarreal CF at the National Football Stadium at Windsor Park on August 11, 2021 in Belfast, Northern Ireland. (Photo by Catherine Ivill/Getty Images)
Catherine Ivill - Getty Images

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×