eur:
394.87
usd:
372
bux:
66398.5
2024. április 16. kedd Csongor
Ekler Luca a Paraatlétikai Európa-bajnokság női távolugrás versenyszámában a lengyelországi Bydgoszcz-ban 2021. június 4-én.
Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Tytus Zmijewski

Ekler Luca: nem vagyunk mások

Ekler Luca története nem hétköznapi, hiszen 10 évesen stroke-ot kapott majd 3 év múlva már újra sportolt. A minap távolugrásban és 400 méteren aranyérmet, 100 méteren pedig ezüstérmet nyert a lengyelországi paraatlétikai Európa-bajnokságon, ráadásul 400 méteres síkfutásban világcsúccsal győzött. A parasport segített neki önmagát elfogadni – nyilatkozta az InfoRádiónak a 22 éves sportoló, aki a tokiói paralimpián favoritnak számít távolugrásban

Ekler Luca a tokiói paralimpia előtt nem sokkal nagyon biztatónak tartja a lengyelországi kontinensviadalon nyújtott teljesítményét. Óriási boldogságot jelent számára, hogy a három számból kettőt, a távolugrást és a 400 méter futást meg tudta nyerni, ráadásul világcsúccsal, de 100 méteren is nagyon közel jár egyéni rekordjához. Mint mondta, a távolugrást illetően egy biztató és stabil sorozata volt, ennek ellenére kicsit jobb eredményt vár magától, azonban a 400 méteres, egy perc közeli (1:00.27) ideje minden várakozását fölmúlta.

A tíz évesen – egy storke-ot követően – a bal oldalára lebénult sportolónő az InfoRádió érdeklődésére megerősítette, valóban fontos része volt a 2017-es atlétikai-világbajnokságnak abban – ahol látta szerepelni a parasportolók versenyén a BIacsi testvéreket –, hogy ő maga is elinduljon a parasport és a paraatlétika felé vezető úton. Érzése szerint Magyarországon egyre inkább elfogadottabbá válik a parasport, amiért a sportolók maguk is sokat tehetnek. Fontosnak érzi kiállni emellett, mert mint hangsúlyozta: a fogyatékos sportolók ugyanúgy teljes értékű tagjai a társadalomnak.

„Ha megismernek minket jobban, ha látják, hogy nem vagyunk mások, ugyanúgy vannak álmaink, amiért küzdünk, akkor a társadalom is sokkal elfogadóbb lesz, nyitni fog”

– tette hozzá.

Ekler Luca arról is beszélt, hogy az öt évvel ezelőtti riói paralimpiakor még egyáltalán nem gondolta, hogy a következőn ő is ott lesz. „Nekem ez a lehetőség nagyon rejtett volt.” Sőt, korábban az sem fordult meg az álmaiban, hogy egyszer, mint sportoló élheti majd a mindennapjait. De az, hogy azt csinálhatja, amit a legjobban szeret, az jelenti számára a legtöbbet. Elárulta, tíz évbe is beletelt, mire képes volt elfogadnia azt, hogy az állapotán nem feltétlen tud változtatni, és „ebből kell kihoznia a legtöbbet”. „Hogy teljesen normális, hogy én egy kicsit más vagyok, fogyatékos vagyok.” Miután viszont a sport – és sok egyéb – által el tudta fogadni magát, már azt érezte:

„mehetek bárhová, rendben leszek”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×