INFORÁDIÓ
2021. május 15. szombat
Szonja, Zsófia

jégkorong

jégkorong-vb

halasztás

kolbenheyer zsuzsanna

Az aranyérmes a magyar válogatott, a női jégkorong divízió I/A világbajnokság Magyarország - Ausztria döntő mérkőzés győztese a káposztásmegyeri Vasas Jégcentrumban 2019. április 13-án.

Több millió dolláros veszteséget jelent a hokivébé váratlan lemondása

InfoRádió

Érthetetlen a döntés, mert a szervezők minden kérésének eleget tettünk – mondta Kolbenheyer Zsuzsanna, a Nemzetközi Jégkorong Szövetség magyar elnökségi tagja a női világbajnokság elhalasztásáról.

Ismét elhalasztották az A csoportos női jégkorong-világbajnokságot, amelyen története során először venne részt a magyar válogatott. A nemzetközi szövetség szerda este jelentette be, hogy az új-skóciai járványhelyzet miatt kockázatos lett volna megrendezni az eseményt Halifax és Truro városában május 6. és 16. között.

A döntést nem a Nemzetközi Jégkorong Szövetség, illetve a kanadai szövetség, a Hockey Canada hozta meg, hanem Új-Skócia egészségügyi vezetője. Egy nappal a utazás előtt azt javasolta a tartományi kormányzónak, hogy a tornát a megemelkedett esetszámokra tekintettel ne rendezzék meg.

"Érthetetlen volt számunkra a döntés, mert mindent megtettünk annak érdekében, hogy teljesítsük a karanténidőszakra, a tesztelésre és minden egyéb biztonsági intézkedésre vonatkozó kéréseiket.

Nagyon nagy kockázatot nem jelentetünk volna"

– jelentette ki az InfoRádió kérdésére Kolbenheyer Zsuzsanna, a Nemzetközi Jégkorong Szövetség magyar elnökségi tagja.

A világbajnoki előkészületek nagyon szigorú előírások mellett folytak. A csapatok az otthoni ötnapos karantén után egy kanadai szövetség által bérelt chartergéppel mentek volna éppen most, csütörtökön egyenesen Halifaxba, és ott a leszállást követően egyből a szállodai szobájába kellett volna mennie minden résztvevőnek. Az egyágyas szobákban kellett volna eltölteni nyolc napot úgy, hogy a szoba területét nem lehetett elhagyni, csak az ételeket adták volna be napi három alkalommal. Ezt követően további öt napon keresztül a csapatok már edzhettek volna, de még mindig nem találkozhattak volna más csapatokkal, és csak a 14 napos procedúra elteltével kezdődhetett volna el egyáltalán a világbajnokság.

"Ha esetleg valaki pozitívan érkezik Kanadába, ebben az első 14 napban ezeket az eseteket izolálni lehetett volna, és tényleg

minimalizálni lehetett volna, hogy a világbajnokság legyen valamiféle gócpontja a fertőzések.

Ezért is állunk picit értetlenül ezelőtt a döntés előtt" – mondta az IIHF vezetésének magyar tagja.

Nagy lehetőségről maradtak le ismét a magyar játékosok, hiszen a válogatott először játszhatna a világ élvonalában, ráadásul már másodszor halasztották el a vb-t, hiszen 2020-ban sem rendezték meg a tornát a koronavírus-járvány miatt. A szövetségeknek jelentős anyagi veszteséget jelent a döntés, hiszen a biztonsági rendszabályok komoly többletköltséget okoztak. Normál helyzetben egy ilyen világbajnokság az utazással együtt 12-13 nap, ehhez képest ez az egész torna négy hét lett volna. A tesztelések plusz költségei is jelentősen növelték a torna összköltségvetését, ennek ellenére a nemzetközi, a kanadai és a nemzeti szövetségek is úgy döntöttek, hogy vállalják ezeket a plusz költségeket.

"Több millió kanadai dollárról beszélünk, nem tudom, hogy mi az, amit még le lehet mondani, vagy át lehet csoportosítani, de azért félő, hogy így is egy csomó veszteséget kell elkönyvelni"

– mondta Kolbenheyer Zsuzsanna.

A játékosok csalódását talán enyhítheti, hogy a bejelentés után már egyeztetett a nemzetközi és a kanadai szövetség elnöke, és mindketten azt a szándékukat fejezték ki, hogy mindenképpen szeretnék a világbajnokságot a nyár folyamán valamikor megrendezni, mert ez lenne az utolsó lehetőség az olimpia előtt a topcsapatoknak, hogy bármiféle nemzetközi megméretésen részt vegyenek.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

Több millió dolláros veszteséget jelent a hokivébé váratlan lemondása
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018