eur:
393.02
usd:
366.42
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
A FIA által közreadott képen Antonio Giovinazzi, az Alfa Romeo olasz versenyzője (b) és Kimi Räikkönen, az Alfa Romeo finn versenyzője a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Magyar Nagydíjának otthont adó mogyoródi pályán, a Hungaroringen tartott sajtótájékoztatón 2020. július 16-án. A futamot július 19-én rendezik.
Nyitókép: MTI/AP/FIA pool

A piros országokból is zöld az út az élsportolók előtt

Rendkívüli szabályok vonatkoznak a magyarországi rendezésű nemzetközi sportesemények külföldi résztvevőire.

Szerdától a fokozódó járványveszély miatt szigorodtak a határátlépés szabályai, a külföldi állampolgárok attól függően léphetnek Magyarország területére, hogy országukat a zöld, a sárga vagy a piros kategóriába sorolták. A zöldből bárki jöhet és mehet, a pirosból senki – néhány kivételtől eltekintve –, míg a sárga zóna polgáraira kéthetes kötelező karantén és két PCR-teszt vár.

Csakhogy például ezen a hétvégén rendezik a Forma–1-es Magyar Nagydíjat, augusztusban pedig például a Gyulai Memorial atlétikai versenyt, és elvileg játszanak a magyar futballcsapatok Bajnokok Ligája- és Európa-liga-mérkőzéseket is, így felvetődik a kérdés, hogy a sárga és piros országokból érkező sportolók hogyan léphetik át a határt.

Erről is rendelkezett a kormány vasárnap megjelent rendelete, amely a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szól. Külön szakasz tartalmazza a nemzetközi sporteseményekre, sportolókra, valamint sportszakemberekre vonatkozó rendelkezéseket. Eszerint a sárga és a piros jelzéssel besorolt ország területéről a magyarországi nemzetközi sportesemény résztvevője – ide nem értve a nézőt –

Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet.

A magyarországi sportszervezet vagy országos sportági szakszövetség meghívására érkező versenyengedéllyel rendelkező sportoló, sportszakember, valamint a sportrendezvény lebonyolításában közreműködő személy a sárga vagy a piros jelzéssel besorolt ország területéről Magyarország területére akkor léphet be, ha a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt – eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy a koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható.

Forma–1-es készültség

Mint az Infostart megírta, a Hungaroringre érkező pilóták közül a brit Lewis Hamilton, Lando Norris és George Russell, a brit-thai Alexander Albon, a mexikói Sergio Perez, a kanadai Lance Stroll és Nicholas Latifi, az ausztrál Daniel Ricciardo, az orosz Danyiil Kvjat és várhatóan még a monacói Charles Leclerc lehet érintett, de a friss magyar intézkedés vonatkozik a csapatszemélyzet számos tagjára is.

A két negatív teszttel vélhetően nem lesz probléma, hiszen Ausztriában már az első futam alatt is mintegy ötezer PCR-vizsgálatot végeztek a szervezők, és mivel egyfajta buborékban mozgatják a Forma–1 teljes mezőnyét, így nyilván mindenki a megfelelő orvosi papírok birtokában érkezik Magyarországra. Fontos megjegyezni, hogy egyetlen ausztriai teszt sem lett pozitív, tehát ha tartják a szabályokat a csapatok, akkor Magyarországra sem hozhatják be magukkal a vírust.

A speciális szabályok szerint a brit, valamint az Európai Unión kívüli versenyzők és dolgozók csak a pályán felépített konténervárosban, valamint a hotelükben tartózkodhatnak, csak a pálya területén vagy a szállodában étkezhetnek, számukra a tömegközlekedés és a taxik használata is tilos. A szabályok megszegőire a BBC korábbi tudósítása szerint 15 ezer eurós pénzbírság vár.

A járvány miatt más feladatok várnak a szervezőkre, mint a korábbi években. Nem lesznek például motorhome-ok, amelyekkel a csapatok utaznak, hanem a magyar szervezőknek kellett felépíteni egy konténervárost. A Hungaroringen nagyjából 100 konténert építenek fel a paddock területén, itt tartózkodhatnak majd a versenyzők és a csapattagok – mondta el az InfoRádióban korábban Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Nagyon ügyelnek a járványbiztonságra. Zónákra osztják például a Hungaroring területét, és a piros zónába csak negatív koronavírusteszttel lehet belépni. Kisebb lesz a csapatok, a segítő személyzet létszáma, és nem lesznek nézők sem – a biztonságiak munkája azonban kibővül a látogatók távol tartásával.

Éledezik a sportélet

A hvg.hu összeszedte, hogy a közeljövőben milyen nagyon nemzetközi sportesemények lehetnek Magyarországon, és annak is utánajárt, jelenleg hogy áll ezeknek a rendezvényeknek a sorsa.

  • A Magyar Nagydíj utáni hétvégén Négy Nemzet Úszóversenyt tartanak, amelyen a magyar válogatott tagjai mellett cseh, osztrák és lengyel versenyzők indulnak.
  • A Gyulai Memorial nemzetközi atlétikai versenyt idén augusztus 19-én tartják Székesfehérváron, ott is számos külföldi atléta részvételére lehet számítani. Az eseményre már árulják a jegyeket.
  • Augusztus közepén indul a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezősorozata is, amelyben a Ferencváros érdekelt. Három egymeccses selejtezőn (augusztus 18-19. és 25-26., szeptember 15-16.), valamint a kétmeccses rájátszásban (szeptember 22-23., 29-30.) dől el, hogy mely csapatok jutnak a főtáblára. A sorsolás augusztus 9-én lesz.
  • Az Európa-ligában három magyar klub, a Mol Fehérvár, a Puskás Akadémia és a Budapest Honvéd vívhat a főtáblára kerülésért. Az első meccsük augusztus 27-én lesz, majd következik két további szeptember 17-én és 24-én, végül pedig a rájátszás október elsején. Ebben a sorozatban augusztus 10-én sorsolnak majd.
  • A Nemzetek Ligája 2020/2021-es kiírása szerint a labdarúgó-válogatott elvileg szeptember 3-án a piros kategóriába sorolt Törökországba utazik, 6-án pedig a sárga csoportba osztott Oroszország együttesét fogadja. Október 9-én az ugyancsak sárga Szerbia vendégeként játszik, majd következnek a visszavágók.
  • A jövő nyárra halasztott futball-Eb pótselejtezőjén a magyar válogatott október 8-án látogat Bulgáriába, és ha nyer, november 12-én a Puskás Arénában fogadja a román vagy az izlandi nemzeti csapatot.
  • Szeptember 24-én az Európai Szuperkupa döntőjét tartják Budapesten a Bajnokok Ligája és az Európa-liga győztesének részvételével.
  • Szeptember közepén a női és a férfi kézilabda Bajnokok Ligája küzdelmei is elindulnak, a magyar csapatok ellenfelei között több piros és sárga zónás csapat is van.
  • A kajak-kenusok nem olimpiai számainak Szegedre tervezett világbajnokságát a nemzetközi szövetség előbb szeptemberre tolta a járvány miatt, aztán úgy döntött, hogy átminősíti világkupává, amelyen ötkarikás versenyszámok is lesznek. Ezt szeptember 24-27. között rendezik majd.
  • A Hungaroringen az október 17-18-i hétvégén tartják a túraautó-világkupa (WTCR) és a kamion-Eb (ETRC) magyarországi futamát. Az előbbiben Michelisz Norbert, az utóbbiban Kiss Norbert érdekelt.
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×