eur:
392.34
usd:
367.11
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Charlie Whiting, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Forma-1-es versenyigazgatója a Forma-1-es Magyar Nagydíj napján a mogyoródi Hungaroringen 2018. július 29-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Elhunyt a Forma-1 technikai igazgatója

Várhatóan gyászszünettel kezdődik az idei Forma-1-es világbajnokság első versenye Ausztráliában. Csütörtök reggel, 66 éves korában tüdőembóliában elhunyt ugyanis Charlie Whiting, a sportág technikai igazgatója.

Várhatóan gyászszünettel kezdődik az idei Formula-1-es világbajnokság első versenye Ausztráliában. Ma reggel, 66 éves korában tüdőembóliában elhunyt ugyanis Charlie Whiting, a sportág technikai igazgatója.

Forma-1-es karrierje 42 évvel ezelőtt, 1977-ben indult a brit Hesketh istállónál, majd a nyolcvanas években az akkor két világbajnoki címet szerző Brabham mérnöke lett. Főnöke a sportág akkori vezetőjévé váló Bernie Ecclestone lett, így talán nem véletlen, hogy Charlie Whiting is helyet kapott a Forma 1 technikai ellenörző bizottságában, majd később annak vezetőjévé is vált.1997 óta volt a Forma-1 versenyigazgatója. Ő volt az, aki a versenyek előtt ellenőrizte a pályákat, így a Hungaroringen történt kisebb változtatások, mint például a bukóterek leaszfaltozása is az ő iránymutatása szerint készültek el, de ő volt az is, aki az autók szabályosságáról a végső szót kimondta, sőt, a televíziós közvetítésekben a versenyzők is rá hivatkoztak, ha szabálytalan manővert észleltek ellenfelüknél. Charlie Whiteing mindent tudott a sportágról.

Jean Todt, az FIA elnöke a hírre úgy reagált:

a Forma-1 egy nagyszerű versenyigazgatóját vesztette el, központi és meghatározó figuráját, aki az etikát testesítette meg a pálya környékén.

A szabályok, anmelyek batartatása Charlie Whiting feladata volt, a nyitófutam előtti utolsó pillanatban is változtak: 1959 után idén újra pont járhat a versenyben futott leggyorsabb körért - feltéve, hogy a leggyorsabb pilóta pontszerző helyen fejezi be a versenyt, így egy futamon a maximálisan megszerezhető pont a versenyzőknél 26-ra, a csapatoknál 44-re nőtt.

Szintén változás a tesztekhez képest, hogy a Ferrari és a McLaren autóiról is lekerültek a dohánytermékeket gyártó cégek feliratai. Az olaszok ehelyett a cég alapításának 90. évfordulójára emlékeznek autóikon.

Az Ausztrál Nagydíj időmérő edzését szombaton, magyar idő szerint reggel 7 órától,

a versenyt európai idő szerint vasárnap reggel 6 óra 10 perctől rendezik.

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×