eur:
395.77
usd:
372.62
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Szingapúr, 2018. szeptember 14.Marcus Ericsson, a Sauber svéd versenyzője a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Szingapúri Nagydíjának második szabadedzésén a Marina Bay utcai pályán Szingapúrban 2018. szeptember 14-én. A futamot szeptember 16-án rendezik. (MTI/EPA/Franck Robichon)
Nyitókép: MTI/EPA/Franck Robichon

Visszatér egy legenda a Forma-1-be

Alfa Romeo Racingként szerepel a továbbiakban a Forma-1-ben az elmúlt évben hivatalosan Alfa Romeo Sauber F1 Team néven indult csapat.

"A korábbi megállapodást kibővítettük, de a csapat tulajdoni felállása és a menedzsmentje változatlan marad" – közölték.

Az Alfa Romeo 2018-ban lett névadó szponzora a csapatnak, amely Ferrari-motorokkal a nyolcadik helyen végzett a konstruktőri pontversenyben.

Az Alfa Romeo legendának számít a Forma-1-es világbajnokság történetében,

az első két világbajnoki címet ugyanis az olaszok nyerték meg 1950-ben és 1951-ben Giuseppe Nino Farinával és Juan Manuel Fangióval. 1952-re a világbajnoki sorozat szabályait jelentősen átalakították, az autók motorjait kisebbekre vették, és az Alfa Romeo nem állt úgy anyagilag, hogy a II. világháború előtt használt technikát teljesen áttervezze, ezért kiszállt a bajnokságból.

A márka csak évtizedekkel később, 1976-ban a Brabham motorszállítójaként, majd miután Niki Lauda 1978-ban két futamot is nyert az Alfa Romeo-motoros Brabhammal, a gyártó 1979-ben saját csapattal tért vissza a királykategóriába, mérsékelt sikerrel. 1980-ban két ötödik helyet sikerült szerezniük, a következő évben Bruno Giacomelli már dobogóra is állhatott az Alfa Romeóvel. 1983-ban két második helyet szerzett Andrea de Cesaris, de a futamgyőzelem nem jött össze, a márka 1985 év végén ismét kivonult a száguldó cirkuszból.

2015-ben a Ferrarik oldalán már megjelent az Alfa Romeo-logó, majd a márkát képviselő négylevelű lóhere, tavaly pedig már a Sauber autói is markáns Alfa-címerrel az oldalukon versenyeztek.

Austin, 2018. október 20.
Charles Leclerc, a Sauber monacói versenyzője a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság austini futamának, az Egyesült Államok Nagydíjának első szabadedzésén 2018. október 19-én. A futamot október 21-én tartják.
MTI/EPA/Larry W. Smith
Charles Leclerc, a Sauber monacói versenyzője a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság austini futamának, az Egyesült Államok Nagydíjának első szabadedzésén 2018. október 19-én. MTI/EPA/Larry W. Smith

Az olaszoknál is kacifántosabb a Sauber újtja a Forma-1-ben. A svájci istálló 1993-ban a Mercedes előfutáraként, az autó oldalán a visszatérő német márka csillagával, de még Ilmor motorral indult. Amikor a Mercedes valóban megépítette első saját újkori motorjait és társult a McLarennel, a Sauber a Ferrarival kötött szerződést. Az olaszokat a BMW váltotta, amely egy időben névadója is lett az istállónak. A BMW-Sauber Robert Kubicával futamot is nyert 2008-ban. Ám a következő év olyan nehézkesre sikerült, hogy a Saubert ismét elhagyta egy német gyártó, ezúttal a Williams kedvéért.

A Sauber ismét a Ferrari vonzáskörébe került, így jelenhetett meg rajta az Alfa Romeo logó, és így nevezhették át a csapatatot 2019-től Alfa Romeo-ra annak ellenére, hogy a motort továbbra is a Ferrari adja. Az idei pilótapáros pedig a Ferrari 2007-es világbajnoka Kimi Raikkonen, és az olaszok védence, Antonio Giovinazzi lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×