eur:
394.6
usd:
369.83
bux:
65173.95
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Twitter

Visszatért Menotti, jöhet utána Messi is

Claudio Tapia, az Argentin Labdarúgó-szövetség elnöke a válogatottak igazgatójának nevezte ki Luis César Menottit. A nyolcvanegyedik évében járó egykori világbajnok szövetségi kapitány február elsején áll munkába.

Menotti remekül tartja magát, legalábbis a képek tanúsága szerint. Húsz évet nyugodtan letagadhatna. Ugyanakkor tíz éve nem volt csapata, 2017 februárjában az egyik guadalajarai klub Mexikóba hívta ugyan, de azt sem vállalta el. Most mégis igent mondott. Miért?

Úgy tartja, az argentin labdarúgásban kialakult helyzetben nem tehette meg, hogy nemet mond az elnöknek. Tapia egy tízéves fejlesztési programot készített, amelyet – bár adná az ég, hogy megtehesse –, valószínűleg nem Menotti fog végigvinni. Ám a beindításához szükség van mérhetetlen tapasztalatára és tekintélyére.

A mostani elnök, akit Chiquinek becéznek az argentin futball világában, mindössze tízéves volt, amikor Argentína – César Luis Menottival a szövetségi kapitányi poszton – megnyerte története első világbajnoki címét. A Soványnak, El Flacónak becézett szakember 1974 és 1982 között dirigálta az Albicelestét, s ha elfogadjuk, hogy mindenki futballszemléletében, bálványkeresésében meghatározó a gyermekkor, megérthető, hogy Tapia miért rajong Menotti iránt. Az argentin futballban a hetvenes évektől számított bő négy évtizedben kétféle iskola létezett: szinte minden azóta sikeres edzőt besorolták az egyik világbajnok szövetségi kapitány táborába. Argentínában minden edző vagy menottista, vagy bilardista, Carlos Salvador Bilardo példáját követve.

Nagyon leegyszerűsítve kettejük a játékról alkotott filozófiáját, Menotti a látványos futball, a támadójáték zászlóvivője, az egyébként orvosi egyetemet végzett Bilardo a pragmatizmusé. Ugyanabban az esztendőben (1938) születtek, játékospályafutásuk párhuzamosan haladt. Bár Menotti játszott Pelével a Santosban, illetve előtte otthon a Rosario Centralban, valamint a Boca Juniorsban is, kétségtelenül Bilardo futotta be a sikeresebb játékoskarriert. Az antifutbolnak nevezett, a szépségre semmit sem adó, eredménycentrikus – esetenként túl durva – stílusban játszó Estudiantesszel háromszor is megnyerte Dél-Amerika legtekintélyesebb klubserlegét, a Liberetadores Kupát, sőt a Világkupa győztese is lett. Menotti a hetvenes években szakított az addig sikeres antifutbóllal, lázadó volt a kispadon és lázadó az életben: hosszú hajú, mindig elegánsan, egyszersmind lazán öltözködő stílusa, nem utolsósorban a katonai juntával dacoló, már-már szélsőbaloldali nézetei nagy népszerűséget hoztak neki.

Bilardóval ő rúgta össze a patkót, amikor bírálta az utódja válogatottját. Azóta emberileg nincs ugyan bajuk egymással, de szakmailag riválisok. Bilardo legalább annyira sikeres volt edzőként is, mint Menotti, ráadásul sokáig maga mögött-mellett tudhatta Diego Armando Maradonát.

Bilardo már betöltötte azt a szerepet, amit most Menotti megkapott, mégpedig 2008 és 2013 között, amikor előbb Maradona, majd Alejandro Javier Sabella volt a szövetségi kapitány. Menotti felel az összes válogatottért, már a hivatalos munkába állása előtt, a jövő héten tárgyal az U13-astól az U20-as korosztályig a csapatukat irányító szövetségi edzőkkel. Állítólag főszerepet kap majd abban, hogy döntsön arról, ki legyen a szövetségi kapitány, hiszen a világbajnokság kudarca után fél évre felkért Lionel Scaloni, Pablo Aimar kettős megbízatása lejárt. Mindazonáltal elképzelhető, hogy folytatják, de valószínűbb, hogy Menotti inkább a Libertadores Kupa-győztes River Plate edzőjét, Marcelo Daniel Gallardót kéri fel.

De lesz még egy ennél is fontosabb feladata: meggyőzni Lionel Messit a folytatásról.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×