eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A statisztika holland aranyat ígér

A labdarúgó-világbajnokság első szünnapja a továbbjutóknak már az egyenes kieséses szakaszra való közvetlen felkészülést jelenti; a kiesetteknél ez az időszak a magyarázkodásé, a szurkolók pedig visszanézhetik kedvenc jeleneteiket és végre kiböngészhetik magukat a világbajnokság statisztikáiban. Ehhez nyújtunk most segítséget!

A whoscored labdarúgó-szakportál szinte mindent figyel és osztályoz a világbajnokságon. Az eddigi mérkőzések osztályzatai alapján Hollandia, Franciaország, Kolumbia, Brazília, Nigéria, Németország, Argentina és Belgium az erősorrend. Érdekes, hogy a Hollandia-Franciaország döntő akár létre is jöhetne, hiszen a két válogatott előbb nem is találkozhat a pályán.

A lap természetesen a leggyengébbeket is rangsorolta, náluk hátulról visszafelé ez a sorrend: Honduras, Kamerun, Ausztrália, Portugália, Irán, Japán, Dél-Korea és Elefántcsontpart.

Bár az eredményességet nem befolyásolja, de a közvetítések alatt is gyakran megmutatják a nézőknek, hogy melyik csapat mennyit birtokolja a labdát. Nos, a világbajnokság első három fordulójában az argentinok tartották maguknál a legtöbbet a lasztit, a pályán töltött idő csaknem kétharmadában náluk volt (65,6%), őket a németek követik (62%) és a már kiesett spanyolok a harmadikok (61,4). A franciák (60,1%) negyedik helye nem meglepetés, viszont, hogy a japánok (59%) az ötödikek már igen. A hatodik helyre a szép, de eredménytelen focit játszó olaszok (57,6%) értek, Chile, Brazília és Elefántcsontpart előtt. A labdát az elmúlt 3 meccsen Irán játékosai birtokolták a legtöbbet (29,7%) és nem kis meglepetésre Hollandia (39,5%).

A FRANCIÁK LÕNEK A LEGTÖBBET

A szakemberek természetesen számolták a passzok pontosságát is. Ezt a versenyt a csoportkörben az olaszok nyerték (89,2%) Németország (89,1%), Argentína (88,8%) és Franciaország (87,1%) előtt. A leggyengébben passzoló csapat Irán volt a vébén (74,1%) őket a nyolcaddöntőre készülő, legutóbbi sorozatban elődöntőt játszó Uruguay (74%) követi.

A legtöbb hosszú passz (tért ölelő átadás) a chileiekhez fűződik (82), de a horvátok (71) és a hollandok se kell szégyenkezzenek (69). Ebben a műfajban az olaszok voltak a legkevésbé aktívak (45), de Kolumbia (46) és Franciaország (47) se erre építi támadásait.

A csoportkör meccsein Franciaország játékosai (21) és a kieső ghánaiak (18,7) lövöldöztek legelszántabban, viszont Irán (8) után a továbbjutó Chilének (8,7) volt a legkevesebb.

A levegőben Korea az úr (21,7), Kamerun ragadt leginkább a földhöz (7,3).

Ezen a világbajnokságon Uruguay a legszabálytalanabb és nem is a "harapós" Suarez miatt. Az uruk eddig 6 sárga és 1 piros lapot gyűjtöttek. A legtisztább játékot az argentinok, a svájciak és a németek hozták a vébén - ezek a csapatok 1-1 sárga lapot szedtek csak össze.

Driblizésben, vagyis az egy-az egy elleni játékban a belgák a legjobbak (15,7), míg Costa Rica játékában van benne legkevésbé ez a megoldás (csak 2,3 meccsenként).

FETRENGÉSBEN GÖRÖG DICSÕSÉG

A leskirály a vébén Olaszország, meccsenként átlag hétszer intett nekik az asszisztens. Korea, Argentína, Anglia és Japán támadásai csak 0,7-szer bukik el meccsenként a lesszabály miatt.

A vébén a görögökkel szemben szabálytalankodtak a legtöbbször (20 szabálytalanság meccsenként), a horvátokkal a legkevesebbet (9 meccsenként).

S hogy melyik oldalt melyik válogatott szerette a leginkább? Erre is van statisztika: eszerint Algéria támadott legtöbbet baloldalt (49%), Irán jobboldalt (47%) míg középen Olaszország vezette a legtöbb támadást (34%).

Bal oldalról egyébként Uruguay lőtt a legtöbbször (39%), középről Ausztrália (81%), míg jobbról Anglia (37%). Az ötösön belülről Costa Rica lőtt leginkább (18%). Érdekesség, hogy Algéria lőtt a legtöbbször kapura a a tizenhatos vonalánál közelebbről (77%), míg Honduras szinte csak távolról próbálkozott (73%).

A legtöbb időt a saját térfelén az Egyesült Államok csapat töltötte el (33%), míg a támadó harmadban Japán időzött legszívesebben (34%).

EURÓPA NÉLKÜL A NYOLCBAN?

A csoportkörök után kialakult egyenes kieséses szakasz érdekessége, hogy még az is előfordulhat, ami eddig soha labdarúgó-világbajnokságon. Nevezetesen, hogy európai csapat nélkül kezdődnek a negyeddöntők (nem érdemes erre fogadni, hiszen Németországnak, Hollandiának és Franciaországnak is jók az esélyei a 8 közé jutásra). Az azonban biztos, hogy a nyolcaddöntőkben eddig mindig volt legalább két olyan párharc, amelyben két európai csapat találkozott egymással, de 1990-ben és 2006-ban négy ilyen meccs is akadt a 16 között. Brazíliában 13 európai ország csapata lépett a pályára és több mint a fele (7 válogatott) már odahaza magyarázkodik, köztük, köztük három korábbi világbajnok, Anglia, Olaszország és Spanyolország. Az európai csapatoknak az se jelent túl sok jót, hogy eddig kilenc vébét rendeztek Európán kívül, de csak egyszer győzött Európától távol európai csapat: 2010-ben Dél-Afrikában a most már odahaza pihenő spanyol válogatott.

MIBEN KIRÁLY RONALDO?

Az idei világbajnokságon 136 gól született a csoportmeccsek alatt. Négy éve Dél-Afrikában összesen esett 145 gól. Másképp nézve: eddig 2,83 gól esett meccsenként, ez a legmagasabb mutató 1970 óta. Különösen annak fényében érdekes ez a sok gól, hogy 1998 óta folyamatosan csökkent a vébék gólátlaga. (A szakemberek szinte mindenhol megjegyzik: az egyenes kieséses szakaszban valószínűleg visszaesés következik majd ebben a mutatóban Brazíliában is.)

A góllövőlista állása mindenki számára ismert. Eddig 3 játékos szerzett 4 gólt a vébén: Messi, Neymar és Thomas Müller. a háromgólosok listája: Robben, Valencia, James Rodriguez, Benzema, van Persie és Shaquiri. 1978 óta csak egyszer nem volt elég 6 gól a gólkirályi címhez, a legutóbbi két alkalommal pedig már 5 kellett hozzá.

A WhoScored osztályzatai alapján a vébé eddigi 10 legjobb játékosa: Messi, Robben, James Rodriguez, Benzema, van Persie, Oscar, Neymar, Pjanic, Sánchez és Valbuena.

Ha a kiesett válogatottakat nézzük, akkor az ő legjobbjaik (zárójelben a 10-es skálán osztályzott átlagpontok): Pjanic (8,2), Mandzukic (7,8), Dominguez (7,66), Aurier (7,65), Perisic (7,59), E.Valencia (7,5), Afful (7,5), Honda (7,48), Muntari (7,47), Ignasevics (7,44).

A legaktívabb kapura lövő játékos Ronaldo volt, meccsenként átlagban 7,3-szor tüzelt, őt Benzema (7) és Gyan (5,7) követi.

Az olasz Immobile és a spanyol Villa a leskirály, meccsenként 3-szor intették megállásra őket.

A gólpassz-listát Cuadrado és Blind vezeti 3-3 átadással. Egy másik mutatóban, az úgynevezett "kulcspasszokat" tekintve, viszont Benzema, Pjanic és Adrián Ramos áll az élen 4-4 átadással.

A driblizés az argentin Messinek (5,7), a chilei Sáncheznek (5,3) és a szintén argentin Di Marianak (4,7) ment a legjobban. A legtöbb passza átlagban az olasz de Rossinak volt (106). A védővonal mögé belőtt passzokat tekintve az olasz Pirlo vezet, meccsenként 1,3-as átlaggal.

A beadások mestere a bosnyák Pjanic és az argentin Di Maria 3,3 pontos beadással meccsenként.

A szereléskirály is argentin: Mascheranonak 5,7 szerelése volt egy-egy meccsen, őt követi Teymourian, Noboa, Blind, Maniatis és Oscar 5,3-mal.

A felszabadításban a koreai Hong-Jeong-Ho a legmenőbb (meccsenként 12,7) az orosz Ignasevics (11,7) előtt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×